Thursday, 2 January 2014

Szilveszter Spanyolorszagban

December 31-2 Murciaban talalt minket, ami az ugyanezt a nevet viselo regio fovarosa. Itt unnepeltunk es tapasztaltuk meg ‘testkozelbol’ a spanyol Szilveszter hagyomanyait.


A Szilvesztert, vagyis ‘Nochevieja’-t itt altalanossagban az emberek a csaladdal toltik egy ujabb nagy vacsora kisereteben. Ez Murcia varosara igaznak bizonyult, mivel amikor a hotelben valo lecuccolas utan eloszor mereszkedtunk be a kozpontba, azt lattuk, hogy az utcak uresek, a boltok es az ettermek mind zarva voltak, redonyok lehuzva. Komoly gondot jelentett, hogy vacsorazni tudjunk valahol. Ilyenkor meg a fiatalok is a csaladdal maradnak es csak ejfel utan indulnak el valamelyik klubba, vagy utcabalra.


Nagyon izgatottak voltunk amiatt, hogy Spanyolorszagban unnepelhetjuk az Uj Evet, mivel itt egy kulonleges tradicio kotodik az alkalomhoz. A hagyomany szerint ejfelkor az emberek szolot esznek, egy szemet az ora minden utesere. A tizenket orautes az ev tizenket honapjat kepviseli es minden szoloszemre, amit az utesekkel egyidoben megeszel, egy honap szerencset tudsz bezsebelni. Ha a torteneteknek hinni lehet, ez a hagyomany egy olyan evbol szarmazik, amikor a szoloszuret kulonosen jol sikerult es a kiraly mindenkinek szolot adott Szilveszterre.

Vacsora utan nekialltunk, hogy elokeszitsuk a szolot. Sok remtortenetet hallottunk arrol, hogy az emberek nem tudtak megenni a szemeket a sok szolomag miatt. A hej is neha eleg vastag, igy mire az ora eluti a hatodik utest, az emberek ugy neznek ki, mint a horcsogok, a szajuk tele szolovel. Mi semmit nem akartunk a veletlenre bizni, mivel nagyon szuksegunk van a szerencsere az elkovetkezo evben, igy megfogadtuk a spanyol tanarunk tanacsat (vagyis az evtizedes tapasztalattal rendelkezo nagymamajaet) es kimagvaztuk oket a nagy esemeny elott.


Fel tizenegykor osszepakoltuk a szolot, a pezsgot, ket poharat, a fenykepezogepet es elindulunk Murcia fotere fele. Lassan egyre tobb ember lett korulottunk. A legkisebbtol a legnagyobbig mindenki szolot szorongatott a kezeben kulon erre az alkalomra elokeszitett dobozokban, mar elore kinyitott konzervdobozokban (ezeket a boltokban lehet kapni, a szemek ebben mar meg vannak hamozva es magtalanitva!), muanyag poharakban vagy eppen zacskokban. Mi is eloszedtuk a muanyag dobozainkat es a tobbiekkel egyutt vartunk a megfelelo pillanatra.


Az egesz esemenyt Madrid fo tererol vezenyeltek, a Puerta del Sol-rol. Mi egy projektoron neztuk vegig valoszinu egyutt az egesz orszaggal, ahogy par hiresseg keszitette elo a tomeget a szoloevesre.


Hogy tovabb folytassam a Szilveszterrel kapcsolatos remtortenetek sorat, olvastam, hogy mindig van negy ‘felkeszito’ orautes. Mindig vannak paran, akik beleesnek ebbe a csapdaba es tul koran kezdenek el enni. Allitolag az egyik evben egy hires politikus is ezt tette es az egesz orszag rajta nevetett. En ezt el is meseltem Paulnak, aki persze csak nevetett es egy kezlegyintessel elintezte a dolgot, mondvan, hogy minek szorakoznanak igy az emberekkel.

Es ez volt az oka, hogy amikor meghallottuk az elso uteseket, egybol elkezdtuk a szankba tomni a szoloszemeket. Amikor korulneztem, akkor lattam, hogy rajtunk kivul senki nem eszik, se ekkor mar tul keso volt, addigra mar kettot megettunk! Ugy tunik, hogy ebben az evben csak tiz honap szerencsenk lesz. Annyira nem vagyok szomoru, mivel meg ez is eleg jol hangzik. Jovore azonban mindenkeppen meglesz mind a tizenketto honap!

Feliz Ano Nuevo/Happy New Year/Boldog Uj Evet!No comments:

Post a Comment