Eleg nagy
szegyen, de tobb, mint fel evig tartott nekunk, mire vegre megprobaltuk
elkesziteni ezt az egyszeru, de nagyon finom spanyol etelt. Mint mindig, amikor
fozesrol van szo, spanyol baratainkat kertuk meg, hogy segitsenek. A muvelet
komoly volt, mivel mindannyiunknak fontos feladat jutott. Ez alkalommal Juan
Carlos feladta a fakanalat es a kotenyt es helyette az italokra koncentralt
(ami ugye majdnem ugyanolyan fotos resze az ebednek, mint az etel), Meritxell
atvette a konyhafonok szerepet a mini-konyhankban, en a jegyzetelessel es
fenykepezessel voltam elfoglalva, es Paul… Paul azzal volt elfoglalva, hogy
minden rendben menjen.
A hozzavalok
felkutatasa meglepoen neheznek bizonyult, mivel Albayzín-van nincsenek nagy
boltok, de vegul sikerult mindent osszeszednunk harom nap leforgasa alatt es
egy kis utolso pillanatban beiktatott vasarlassal. Itt vannak a hozzavalok,
amit egy 4 ember reszere keszulo tortilla kivan:
-
1 nagy
hagyma
-
4 nagyOBB
krumpli (Meritxell nagyon fontosnak tartotta, hog ‘nagyobb’ legyen)
-
8 tojas
-
300ml oliva
olaj
-
So
Ezekkel a
mennyisegekkel kezdtunk, de vegul teljesen megvaltoztattunk mindent. Figyelj
arra, hogy olyan serpenyot hasznalj, ami nincs osszekarcolva, hogy a tortilla
ne ragadjon hozza a sutes soran.
1.
A vilag
legunalmasabb fozesi elokeszuletevel kezdunk: hamozd meg a krumplikat
2.
Amikor kesz
vagy, egybol vagd oket fel darabokra. A spanyolok itt ket kulonbozo csoportba
oszlanak:
-
Az egyik kis
darabokat vag ki belole
-
A masik
szeleteli (Meritxell is ebbe a csoportba tartozik)
3.
Szeleteld
fel a hagymat, ugyanugy mint a krumplit.
4.
Verd fel a
tojasokat.
5.
Dobd olajba az elso adag krumplit. Addig susd oket, hogy eppen at
legyenek sulve, de ne legyenek ropogosak.
6.
Egyenesen a
felvert tojasba mennek. Adj hozza sot.
(Nehanyan a hagymahoz keverik a sot.)
7.
Susd meg a
masodik adag krumplit, ezt mar lehet egy kisse ropogosra sutni.
8.
A krumpli a tojasba megy, a hagyma pedig a
krumpli utan az olajba.
9.
Keverd bele
a sult hagymat is a tojas-krumpli keverekbe.
10. Szedegesd ki a maradek hagymat az
olajbol es ontsd ki az olaj nagy reszet.
11. Amikor beleontod a maradek olajba
a tojas-hagyma-krumpli kotyvalekot, magas lang legyen beallitva, aztan vedd le
kozepesre, hogy a tojas at tudjon foni anelkul, hogy megegjen.
12.
Egy fakanallal valaszd el a kotyvalekot a
serpenyo szelerol, hogy ne egjen oda.
13.
Amikor a tojas mar felig atfott, akkor jon
A KRITIKUS PILLANAT,
amikor meg kell forditanunk a felig kesz tortilla-t.
14. Mi szerencsesek voltunk, mivel
kaptunk a vendegeinktol egy ‘tortilla atfordito cucc’-ot, ami nagyban
hozzasegitett a muvelet sikeres elvegzesehez, de ezt amugy egy nagyobb labas
teteje is megteszi. Vedd a langot magasra, majd megint vissza.
15.
Amikor atfoditottad, csusztasd vissza a
serpenyobe es egy fakanal segitsegevel alakitsd tortilla formajura.
16. Forditgasd meg parszor, ha szukseges.
17. Ekkor mar nem kell neki a lang, a
visszamarado meleg eleg ahhoz, hogy atpuhuljon.
Es ennyi,
kesz! Azt modjak, akkor igazi, ha a kozepe meg egy kicsit lagy, amikor
felvagod.
Melegen es hidegen is lehet talalni, mind a ket modon nagyon
finom. Mi mind a ketfele modon kiprobaltuk.:-)
Meg gyorsan elmeselek egy erdekes tortenetet. Hallottal mar Ferran
Adriá-rol, az El Bulli etterem hires foszakacsarol? (Ez az etterem vezette a ‘vilag
legjobb etterme’ listajat, ha jol tudom, ot even keresztul.) Ha a pletykaknak
hinni lehet, a szakacsnak van egy sajat tortilla receptje, ami igy nez ki:
1.: Vegyel egy adag chips-et.
2. Tord a tojasokat egybol a zacskoba.
3. Razd fel.
4. Ontsd az egeszet a serpenyobe es susd meg.
5. Kesz.
No comments:
Post a Comment