Saturday, 23 November 2013

Carmen de los Martires

Eddig minden carmen, amit bemutattam, valami miatt kulonleges volt. A Carmen de la Victoria a legregebbi es a Carmen de los Geranios egy carmen es muzeum is egyben. A Martirok Carmenje harom szempontbol is kitunik: ez a legnagyobb (teruletet illetoen), ennek van a legborzalmasabb multja es innen lathatod a legszebb kilatast Granada varosara.


Ez a hely az Alhambra masik oldalan talalhato, egybol mellette. A kertje hatalmas, tobb, mint 7 hektaron terul el es Angol-Francia a stilusa. Tele van fakkal, kutakkal es padokkal, es van egy szep to is a kozepen. Ez egy tokeletes hely arra, hogy egy meleg delutanon hozz egy konyvet magaddal es egy uveg bor kisereteben elvezd az olvasast a sok pad egyiken, tavol a varos zajatol.


Habar manapsag ez egy csondes, bekes hely, ez nem mindig volt igy, ahogy a nev is sugallja. A muzlim uralom alatt sok lyukat furtak a talajba, hogy sot es kenyeret taroljanak benne. Amikor a Katolikus Kiralyok megtamadtak a varost, a muzlimok ezekbe a kis lyukakba zartak a kereszteny katonakat. Amikor Izabella ezt megtudta, epittetett egy kolostort itt a muzlimok miatt szenvedo kereszteny martirok reszere, ezzel megalapitva az elso, mor uralom utani templomot Granadaban. Kesobb ezt leromboltak es a palotat epitettek helyette.


Alighogy belepsz, az elso dolog, amit eszreveszel, az a kilatas. Ennek a carmen-nek megvan az az elonye, hogy nemcsak az Alhambrat lathatod innen, hanem Granada varosanak masik reszet is es a Sierra Nevadat. Tiszta napokon az osszes, a varost korulvevo hegyet latni lehet innen. Ne felejtsd el megkeresni a pavakat!

A Carmen de los Martires nyitva all a latogatok szamara minden nap reggel 10 oratol. Egy rola elnevezett ut vegeben talalod, a Paseo de los Martires-en.
No comments:

Post a Comment