Friday 1 November 2013

Barcelona – A Titkos Tapas Vacsora

Mielott elkezdenem a Granadaban tolott idonkrol meselni, be szeretnek szurni egy  blogot ide, ami eredetileg a Barcelonai kaladjaink resze. Kisse sokaig tartott osszehozni, de megis szeretnem kozolni, mivel ez az este nagyon kulonlegesre sikerult es helye van a spanyolorszagi emlekeink kozott.

Spanyol barataink hivtak meg minket egyik este egy tapas vacsorara, de rengeteg kerdes es nyaggatas utan sem tudtuk meg, hogy pontosan milyen tapas-t fogunk enni, ezert kapta az alkalom a ‘titkos’ nevet. Ennek koszonhetoen nagyon kivancsiak es izgatottak voltunk, amikor becsengettunk Juan Carlos es Meritxell ajtajan ket uveg borral a kezunkben (tudtuk, hogy egy nem lesz eleg!).

Mar emlitettem, hogy Juan Carlos egy mesterszakacs aloltozetben (itt olvashatsz a ‘hirhedt’ paella fozesrol). Ez alkalommal is kitett magaert. Masok talan kivalasztottak volna par receptet egy konyvbol vagy mar jol ismert eteleket ismeteltek volna meg. Juan Carlos maskent allt neki a dolognak. Miota egymast ismerjuk, azota ‘tanulmanyozott’ mindkettonket, miket szeretunk, miket nem, a szemelyisegunket, karakterunket, es ezen alapozta a menu osszeallitasat. Egy egesz estes vacsorat hozott ossze, aminek fogasait egymas utan kostoltunk meg. Negy oran keresztul tartott, amig az osszes fogast felsorakoztatta, igy ez az etkezes volt a leghosszabb, de egyben a legkulonlegesebb, amin reszt vettunk eletunk soran, es a vendeglatoink tarsasaga meg kellemesebbe tette az elmenyt.

Mivel minden egyes fogasnak kulon kis tortenete van, megkertem Juan Carlost, hogy segitsen a magyarazatokkal. Ez a tapas fogasok listaja, amiket felszolgalt (angolbol forditva).


Cena con Edit & Paul. Barcelona, Regás, 28 Junio 2013
Menú 7+3
---------------------- ---------------------
Pica Pica de bienvenida: Aceitunas con mojo canario, altramuces, fuet
(Csipegetes vacsora elott)

Pica Pica: Altalaban csak egy kis adag “picoteo de bienvenida”-t szolgalok fel a vendegeimnek, mivel nem szeretnem, hogy jollakjanak olyan etelekkel, amik nem igazan fontosak. Ez az a pillanat, amikor egy pohar ital felkesziti a vendegeket az ‘igazi’ vacsorara. Ez egy felkeszulesi pillanat a vendeg reszere es egy  nagyon stresszes pillanat a szakacs reszere!
Azt szerettem volna, ha kiprobaltok valami nagyon tipikusat, ami a Kanari –szigetekrol szarmazik (Juan Carlos is a Kanari-szigetekrol jott). A ‘Mojo’ egy nagyon tipikus Kanari szosz, ami paprika, fokhagyma, komenymag es a csili egy fajtajanak keverekebol keszul. Valami olyat is szerettem volna, hogy megkostoljatok, amit ezelott meg nem volt alkalmatok, ez volt az “altramuces” (azok a kis narancs szinu dolgok, amik ugy neztek ki, mintha orias kukoricak lennenek, es le kellett hantani a hejukat). Es termeszetesen egy nagyon tipikus katalan hus, amit hidegen ettetek, a ‘fuet’.

------------------------------------------

Tapas 7+3
Az en velemenyem szerint minel hosszabb egy tapas vacsora, annal elvezetesebb, termeszetesen akkor, ha az etelek es a tarsasag is jo! Ettol fuggetlenul szerintem 7 tapas es 3 desszert eleg lesz egy vacsorara, nem gondolod?

1: Chupito de Vichyssoise con fondo de pesto de pistachos y polvo de pistachos servido en copa de Martini
Nincs job, mint egy hideg Vichyssoise-szel kezdeni egy meleg nyari vacsorat! Ez egy nagyon frissito fogas es a bazsalikom pesztoval kombinalva tokeletes izt ad. Szerettem volna valami kulonleges pesztot kesziteni es egy uj otletkent pisztacia magvakat probaltam a fenyomagvak helyett. Nagyon tetszik a pisztacia intenziv zold szine a Vichyssoise felszinen!



2: Barquillos de mango y anchoas
Ez szinten egy nagyon frissito fogas. Szeretem a hatalmas kontrasztot a sos szardella es az edes mango ize kozott. Ez a fogas mar ranezesre is vicces es erdekes.


3: Palitos de queso brie con mermelada casera de ciruelas y de fresa
Ez a vacsora elso meleg fogasa. Bundaban sult brie sajt frissen sutve…mmmm, nagyon finom! A lekvarok hazilag keszultek, es egy baratom hozta oket Las Palmas-rol.


 “3 bis”: Tiras de berenjenas fritas con miel de caña
Nem voltam benne biztos, hogy jo otlet ezt a fogast elkesziteni, mivel Edit egyszer emlitette, hogy o nem szereti a padlizsant de ugy gondoltam, szeretem a kihivast: lehetseges olyan etelt kesziteni padlizsannal, amit Edit is szeret? Igeeeen, lehetseges! Edit megkostolta, tetszett neki, es … termeszetesen nem tudta, hogy mi az, amit eszik. Ezt a receptet egy etteremben tanultam Las Palmas-on, aminek ‘Allende’ a neve. Ezek nagyon keskenyre szeletelt padlizsan szeletek, amire sokristalyokat es molasses-t szortam.


4: Pimientos del Piquillo rellenos de brandada de bacalao con salsa de pimentón y miel
Ez egy ‘strategiai’ fogas volt. Eloszor is, ez volt a negyedik, majdnem pontosan a vacsora kozepe. Masreszt ez egy atmened az edes izekrol a sos izekre. Innentol kezdodik az ‘igazi’ vacsora, ugy ertem a hal, kagylok, hus… Emiatt ez a fogas magaba foglalja a tokehal sos izet es a szosz edes izet (a szosz hozzavaloi: olivaolaj, piros paprika, paprika es mez). Ez egy tokeletes valasztas a kagylok elott.

A ‘brandada’ egy bizonyos tokehal crem (egyszeru, tokehal olive olajjal es kremmel keverve). Ha jol tudom, ez tipikus Baszkfoldon.



5: Chirlas a la marinera
Ez egy nagyon egyszeru etel, beleteszed a kagylokat a labasba, adsz hozza fokhagymat es petrezselymet, es mikor a kagylok elkezdenek kinyilni, adsz hozza egy kis sherry-t.

De ahhoz, hogy ezt a fogast elkeszitsd, kell egy kis ‘zene’. Mindjart megmagyarazom. Ha marad egyetlen olyan kagylo a tanyerodban, amiben maradt egy kis homok, ez az egesz tanyert elronthatja, mivel nagyon rossz az az elmeny, amikor vegul kijon a homok es azt kell ragnod. Ezert meg kell arrol gyozodnunk, hogy egyik kagyloban sem maradt homok. Ezt ugy tudod kikuszobolni, hogy egyenkent a mosogatoba dobalod oket, es attol fuggoen, hogy milyen hangot adnak, megtartod oket (ha a hang konnyu/magas), vagy kidobod oket (amikor a hang nehez). Bar nem tudok arrol, hogy barki mas hasznalna ezt a folyamatot.



6: Gambas confitadas al ajillo
Ez egy nagyon tipikus spanyol tapas: rak, fokhagyma, egy kis csili es olivaolaj. Hogy egy kicsit kulonlesebb legyen az ize, egy uj fozesi technikat hasznaltam. Ahelyett, hogy serpenyoben sutottem volna meg a rakokat, egy agyagedenyben ‘foztem’ oket, ami alatt egy gyertya egett. Igen, jol olvastad. A gyertya az olajat 60-70 fok alatt tartja, igy megakadalyozza, hogy forrjon. Emiatt a rakok nagyon lassan fonek (korulbelul masfle ora kell hozza), es kieresztik a levuket az olajba eros narancssarga szinuve valtoztatva azt.


0: Mini chupito de Gin Tonic (para preparar el cuerpo para el plato de cierre!!!)
A vacsora ebben a pillanataban, ket orai eves utan fontos, hogy tartsunk egy kis szunetet es felkeszitsuk a testet az utolso fogasra. Nincs jobb, mint egy pici gin&tonic feles. Ez segit abban, hogy folytasd az evest az utolso fogassal: a hussal.


7: Secreto ibérico con patatas paja y salsa de piña
Mar a nev is nagyon jol hangzik, de amikor feltalalod az etelt (iberiai disznohus, fatalon felszeletelve), a vendegek hirtelen nagyon izgatottak lesznek, mintha osemberk lennenek, akik mar napok ota egy falatot sem ettek! Ezt latni a szakacs szamara igazi boldogsag, mert ez azt jelenti, hogy a vacsora valoszinuleg nem sikerult rosszul.
Az ananasz szosz egzotikus izt ad a fogasnak. Ez ugy keszul, mint a majonez, csak a tojas helyett a gyumolcsot teszed a keverekbe. Az igazat megvallva a szosz nem volt eleg sima, de az ize megfelelo volt.   



---------------------- ---------------------

Los 3 Postres:
Nos, amikor a vacsora ehhez a pillanatahoz erunk es megkerdezed a vendegeket, hogy a 3 fajta desszertbol melyiket valasztjak es ok azt valaszoljak, hogy ‘mind a harmat’, akkor ugy erzed, mintha egy felhon lebegnel.

1: Higos con nata montada y toque de canela y menta
Elsokent olyan desszertet szerettem volna felszolgalni, ami az evszaknak megfelelo, egyszeru es nem tul bonyolult. Egy szep friss fuge tejszinnel parositva es egy pici fahejjal megszorva jo valasztas arra, hogy tudasd a testeddel, hogy az eves a vegehez kozeledik.


2: Tempura de manzana con toque de miel, sal en escamas, canela y ralladura de lima
Valamilyen sult etel mindig jo fogadtatasra talal, foleg, ha frissen van elkeszitve. Az alma tempura nagyon finom, es egy pici lime-mal kombinalva tokeletes izt ad. Ezzel a fogassal Edit novererenek tisztelgunk, akinek Alma a neve. Ezt a fogast egy kis palatanyeron szolgaltam fel, es a kis pici sodarabok olyan hatast keltettek a pala sotet felszinen, mint egy csillagos egbolt. Be kell, hogy valljam, ekkorra mar elegge ve voltam csipve.


3: Frambuesa escondida bajo helado de vainilla con nueces
A vacsorat egy olyan fogassal zartam, amit Edit keresztlanyanak dedikaltam, akinek Malna a neve. A malna magaban egy desszert, es azt hiszem, Edit unokahuga valoszinuleg nagyon jo. Csak egy kis adag vanilia jegkremet adtam hozza es szortam a tetejere egy kis porra orolt mogyorot es ezalatt bujtattam el az egy szem malnat.


Es ennyi! Minden egyes fogas nagyon sok szeretettel keszult, de meg ez sem volt eleg a vendegeinknek. Edit es Paul nagyon jo vacsorazo- es beszelgeto partnernek bizonyoltak es az orokos mosoly az arcukon minden munkat konnyebbe tesz.


Kulon koszonet Juan Carlosnak es Meritxellnek ezert a fantasztikus vacsoraert.





No comments:

Post a Comment