Friday, 15 November 2013

Ronda, az Almok Varosa

A Granadaba koltozesunk utani elso hetvegen mar uton voltunk, hogy meglatogassunk egy nagyon kulonleges helyet Andalucíaban, Ronda varosat. Rengeteg kepet lattam mar errol a csodalatos helyrol es nagyon szerettem volna az utcain setalni. Az elhelyezese nagyon egyedi, mivel egy hegyes videken talalhato, megpedig egy sziklafal tetejen es a Guadaleyín folyo valasztja a varost kette. A folyo lassan kivajta a sziklat maga alatt es megalkotta a tobb, mint 100m mely El Tejo kanyont.


Az El Tejo felett egy gyonyoru hid ivel keresztul, a Puente Nuevo, es ez a varos legismertebb eleme. A hid osszekoti a regit es az ujat, az Ovarost es a modern varosreszt. A hely vilagszerte hires az azt korulvevo dramai tajrol es az El Tejo-rol. Lehetetlen szavakkal leirni, nezz bele az ott keszult kepekbe.


A XX. szazad elejen egy hires nemet kolto, Rainer Maria Rilke gyakran vendegeskedett itt nyaranta. O irta ezeket a sorokat: "He buscado por todas partes la ciudad soñada, y al fin la he encontrado en Ronda", vagyis ‘Mindenhol kerestem az Almok Varosat, es vegul megtalaltam Rondaban’ (szabad forditas). Azota Rondat ugy ismerik, mint az 'Almok Varosa'.


Sok mas hires muvesz jott ide inspiracioert, mint peldaul Orson Welles, vagy eppen Ernest Hemmingway. Az utobbi irt egy novellat a Spanyol Polgarhaborurol, talan ismeros a cime: ‘Akiert a harang szol’. A konyvben olvashato egyik hires jelenet itt jatszodik Rondaban.

A taj a varos korul.Ez a kis varos masrol is hires: itt szuletett a modern bikaviadal. Itt, a varos arenajaban tortent, hogy a hires Romaro csalad ferfitagjai, a fiu, az apa es a nagyapa atalakitotta a ‘bika lemeszarlasat’ ‘muveszette’, azaz nem lohatrol, hanem a foldon allva neztek szembe a bikaval.
Manapsag az arenat egyetlen egyszer hasznaljak az ev soran. Minden szeptember elejen tartanak itt egy fesztivalt, a Feria Goyesca-t, ami egy kulonleges bikaviadal. Ekkor a torreadorok es a nezok tobbsege feloltozik olyan stilusu ruhakba, amik a hires spanyol festo, Goya idejeben voltak hasznalatosak. A ruhakat a festo a regiorol keszitett kepei alalpjan tervezik. Itt olvashatsz az esemenyrol (angol).

Nezegesd meg a kepeket, amiket Ronda Ovarosaban keszitettem.


Szieszta.Jo ejszakat, Ronda.No comments:

Post a Comment