Sunday, 24 November 2013

Granada – Teterias (Teaszobak)

Az Alhambran es a mor epiteszeten kivul Granadaban talalsz mas emlitesre melto dolgokat is, mint peldaul a teteria-ban, vagyis egy tea szobaban valo teaivas hagyomanya. Rengeteg a teteria Granadaban es az Albayzínban egy egesz utcat dedikaltak nekik, a Calle Calderería Nueva-t. Viszont ha nem tudod, hova menj, lehet, hogy nem abban az elmenyben lesz reszed, amit elvarsz. Miutan eltoltottunk par percet a keresgelessel az interneten, talaltunk egy helyet, amit a Guardian javasolt: a kedves As-Sirat-ot (Teteria Andalusi).


Juan Carlos es Meritxell latogatasa a tokeletes alkalmat kinalta arra, hogy kiprobaljuk a teat ezeknek a hires teaszobak egyikeben, igy a granadai tradiciok bemutatasanak leple alatt mi is vegre reszesei lehettunk az elmenynek. Miutan egy egesz delelottot a negyedben valo setalassal toltottunk, besetaltunk az As-Sirat-ba es leultunk az egyik kis asztalka kore.A teteria nemcsak egy teahaz, ahol a delutani teadat iszogatod, az elmeny ennel sokkal egzotikusabb. A hely arab stilusban van dekoralva, olyan az erzesed, mintha egy mini Alhambraban lennel. Egy alacsony asztalhoz ultetnek meg alacsonyabb, faragott szekekre es az elso par percet azzal toltod, hogy a kornyezetedet csodalod.


Habar a menu rengeteg fele teat kinalt, a csoportunk a hagyomanyos morokkoi menta tea mellett dontott, ami nemcsak a szomjadat oltja, hanem egyben fel is frissiti a faradt turistakat. A tea, aminek leveleit egy gyonyoru kancsoban szolgaljak fel, mar meg van edesitve. Magasrol kell ontened, hogy az ital. lehuljon azalatt, amig a kis, dekoralt poharba er. Allitolag a ritualet hatszor kell megismetelni, de mi csak ketszer tettuk ezt meg.


En egy gyumolcsteat valasztottam, ami az ‘Alhambra Alma’ nevet kapta. Ebben nemcsak tealevelek, hanem gyumolcsdarabok es viragszirmok is voltak. Igy nezett ki.Az As-Sirat teteria egy kisse tavolabb esik a teaszobak utcajatol. A Placeta de la Charca – n talalod, nem messze a Panderos del Albayzín-tol. Mindenkinek ajanlom!
     No comments:

Post a Comment