Nem tudom
elegszer elmondani, mennyire finomak az asztur etelek! Annyira finomak, hogy
megegy blogot kell roluk irnom, hogy meg parat bemutassak.
Kezdjuk egy
nagyon hires etellel, amit mar egyszer emlitettem, de most tobbet fogok irni
rola: a cachopo. A nev Aszturiaban ket hatalmas szelet marhahust jelent, amik
koze sajtot es prosciutto sonkaszeletet tesznek. Az egeszet kirantjak, igy
finom ropogos less, es melegen talaljak sultkrumplival, es amikor kettevagod,
az olvadt sajt kifolyik a kozepebol. Ez az eredeti recept. Ebbol rengeteg mas
cachopo-recept fejlodott, es csak azzal, hogy masfajta sajtot tesznek bele,
negyven kulonbozo variacio szuletett. A marhahus szeleteket felcserelheted
halra, csirkere vagy disznora, es teletomheted sajttal, gombaval, tengeri
herkentyukkel, meg spargaval is, a lehetosegek hatartalanok.
A cachopo valoszinuleg a legnepszerubb etel napjainkban es Aszturia lakoi rengeteg
beszelgetest alapoznak arra, hogy hol ettek a legutobbi alkalommal, milyen
variaciot, foleg ujakat, es legfokeppen a meretet. A cachopo HATALMAS es az
ettermek egymassal versenyeznek Oviedoban, hogy melyik tudja a legnagyobbat
felszolgalni. Az eddig mert leghatalmasabb cachopo 50cm hosszu volt!
Ez az etel
annyira hires, hogy letezik egy Cachopo Testveriseg Avilés varosaban, ´A
Cachoposok´, akik Vespa motorokon robognak vegig a varoson es minden etterembe
ellatogatnak, ami a hires husszeleteket szolgalja fel. Rengeteg blog, Facebook
oldal es etelfesztival unnepli ezt az etelt.
Azt tartjak,
hogy az etel Aszturiabol szarmazik, de a sikerenek koszonhetoen az utobbi
evekben az egesz orszagban elterjedt. Csak Madridban legalabb 30 helyen megtalalhato
a menun! Miert ennyire sikeres a cachopo? Attol fuggetlenul, hogy valoszinu a
legfinomabb etel, amit valaha lesz szerencsed megkostolni, az ara szinten
csalogato. Mi 18 euroert vettunk egy ‘eredeti’ cachopo-t, sultkrumplival es
salataval, es ketten csak alig a felet sikerult eltuntetnunk! Hazavittuk a masik
felet es masnap ebedre ettuk meg. Ez azt jelenti, hogy 3-4 ember hulyere eheti
magat marhahussal alig tobb, mint 4 euroert (talan csak 2 ember, ha amerikaiak).
Mi a Casa
Pedro etteremben ettunk a Calle Asturias-on, es habar ezt az ettermet nem
tartjak a legjobb etteremnek, mindenkeppen az egyik legjobb cachopo etterem
Oviedoban, tobb weboldal szerint is.
A kovetkezo etel a sorban a Fabada. Mar beszeltem a Fabada con Chorizo-rol, ahol kolbaszt, hurkat es
szalonnat tesznek a porkoltbe izesitesul. Van viszont egy masik variacio is, a
Fabada con Almejas. Az etel maga ugyanugy a ‘faba’ babbol keszult babporkolt,
viszont a kolbasz helyett ebbe kagylokat tesznek. Ezek egy enyhen halas izt
adnak az etelnek es az igazat megvallva mi ezt a variaciot jobban szeretjuk.
A kovetkezo etel a zamburiña. Ezek a kagylok csak Eszak-Spanyolorszagban
talalhatoak (es Madridban, termeszetesen), mivel a Foldkozi-tengerben nem
honosak, az Atlanti-oceanbol halasszak oket. Nagyon finomak!
A legtipikusabb Asztur desszert az Arroz con leche, azaz rizs tejjel, ami
magyarul tejberizst jelent, hidegen talalva. Mivel ezt mindenki ismeri, nem errol fogok
irni, hanem egy kicsit kulonlegesebbrol, a torcinilla-rol. Amikor megkerdezed a
pincert, hogy mi is ez pontosan, nagy valoszinuseggel ‘flan’-kent fogja
megmagyarazni, de ez nem igaz. Szerintunk jobban hasonlit a ‘panacotta’-ra, es
jegkremmel szolgaljak. Altalaban csak egy pici adagot kapsz, mert annyira EDES,
hogy konkretan ereztem, ahogy a fogaim romlanak a sok cukor miatt! Ha szereted
az edesseget, akkor ez bizonyosan a kedvenced lesz!
Vegul egy
tipp reggelire. Spanyolorszagban gyakran talalsz reggeli menut az ettermekben/kavezokban,
ami szerint par euroert kapsz kavet, peksutemenyt, altalaban croissant-t es
frissen facsart narancslevet. Ez mar magaban jol hangzik, nem? A koffein es a
cukor megadja az energiat a nap elkezdesehez. Viszont itt Aszturiaban adnak egy
opciot, miszerint kerheted a croissant-odat ‘a la plancha’, azaz grillezve.
Megkapod a meg meleg croissant-feleket, megusztatod a vajban, ra a lekvart es
kesz!
Mmmm!
No comments:
Post a Comment