Monday 14 October 2013

Aszturia – Mar megint etelek!

Nem tudom elegszer elmondani, mennyire finomak az asztur etelek! Annyira finomak, hogy megegy blogot kell roluk irnom, hogy meg parat bemutassak.

Kezdjuk egy nagyon hires etellel, amit mar egyszer emlitettem, de most tobbet fogok irni rola: a cachopo. A nev Aszturiaban ket hatalmas szelet marhahust jelent, amik koze sajtot es prosciutto sonkaszeletet tesznek. Az egeszet kirantjak, igy finom ropogos less, es melegen talaljak sultkrumplival, es amikor kettevagod, az olvadt sajt kifolyik a kozepebol. Ez az eredeti recept. Ebbol rengeteg mas cachopo-recept fejlodott, es csak azzal, hogy masfajta sajtot tesznek bele, negyven kulonbozo variacio szuletett. A marhahus szeleteket felcserelheted halra, csirkere vagy disznora, es teletomheted sajttal, gombaval, tengeri herkentyukkel, meg spargaval is, a lehetosegek hatartalanok.

A cachopo valoszinuleg a legnepszerubb etel napjainkban es Aszturia lakoi rengeteg beszelgetest alapoznak arra, hogy hol ettek a legutobbi alkalommal, milyen variaciot, foleg ujakat, es legfokeppen a meretet. A cachopo HATALMAS es az ettermek egymassal versenyeznek Oviedoban, hogy melyik tudja a legnagyobbat felszolgalni. Az eddig mert leghatalmasabb cachopo 50cm hosszu volt!

Ez az etel annyira hires, hogy letezik egy Cachopo Testveriseg Avilés varosaban, ´A Cachoposok´, akik Vespa motorokon robognak vegig a varoson es minden etterembe ellatogatnak, ami a hires husszeleteket szolgalja fel. Rengeteg blog, Facebook oldal es etelfesztival unnepli ezt az etelt.

Azt tartjak, hogy az etel Aszturiabol szarmazik, de a sikerenek koszonhetoen az utobbi evekben az egesz orszagban elterjedt. Csak Madridban legalabb 30 helyen megtalalhato a menun! Miert ennyire sikeres a cachopo? Attol fuggetlenul, hogy valoszinu a legfinomabb etel, amit valaha lesz szerencsed megkostolni, az ara szinten csalogato. Mi 18 euroert vettunk egy ‘eredeti’ cachopo-t, sultkrumplival es salataval, es ketten csak alig a felet sikerult eltuntetnunk! Hazavittuk a masik felet es masnap ebedre ettuk meg. Ez azt jelenti, hogy 3-4 ember hulyere eheti magat marhahussal alig tobb, mint 4 euroert (talan csak 2 ember, ha amerikaiak).

Mi a Casa Pedro etteremben ettunk a Calle Asturias-on, es habar ezt az ettermet nem tartjak a legjobb etteremnek, mindenkeppen az egyik legjobb cachopo etterem Oviedoban, tobb weboldal szerint is.




A kovetkezo etel a sorban a Fabada. Mar beszeltem a Fabada con Chorizo-rol, ahol kolbaszt, hurkat es szalonnat tesznek a porkoltbe izesitesul. Van viszont egy masik variacio is, a Fabada con Almejas. Az etel maga ugyanugy a ‘faba’ babbol keszult babporkolt, viszont a kolbasz helyett ebbe kagylokat tesznek. Ezek egy enyhen halas izt adnak az etelnek es az igazat megvallva mi ezt a variaciot jobban szeretjuk.


A kovetkezo etel a zamburiña. Ezek a kagylok csak Eszak-Spanyolorszagban talalhatoak (es Madridban, termeszetesen), mivel a Foldkozi-tengerben nem honosak, az Atlanti-oceanbol halasszak oket. Nagyon finomak!



A legtipikusabb Asztur desszert az Arroz con leche, azaz rizs tejjel, ami magyarul tejberizst jelent, hidegen talalva. Mivel ezt mindenki ismeri, nem errol fogok irni, hanem egy kicsit kulonlegesebbrol, a torcinilla-rol. Amikor megkerdezed a pincert, hogy mi is ez pontosan, nagy valoszinuseggel ‘flan’-kent fogja megmagyarazni, de ez nem igaz. Szerintunk jobban hasonlit a ‘panacotta’-ra, es jegkremmel szolgaljak. Altalaban csak egy pici adagot kapsz, mert annyira EDES, hogy konkretan ereztem, ahogy a fogaim romlanak a sok cukor miatt! Ha szereted az edesseget, akkor ez bizonyosan a kedvenced lesz!


Vegul egy tipp reggelire. Spanyolorszagban gyakran talalsz reggeli menut az ettermekben/kavezokban, ami szerint par euroert kapsz kavet, peksutemenyt, altalaban croissant-t es frissen facsart narancslevet. Ez mar magaban jol hangzik, nem? A koffein es a cukor megadja az energiat a nap elkezdesehez. Viszont itt Aszturiaban adnak egy opciot, miszerint kerheted a croissant-odat ‘a la plancha’, azaz grillezve. Megkapod a meg meleg croissant-feleket, megusztatod a vajban, ra a lekvart es kesz!


Mmmm!


  



No comments:

Post a Comment