Sunday, 13 October 2013

Aszturia - Somiedo

Somiedo egy termeszetvedelmi park neve Del-Aszturiaban. Mivel mindenki a Picos de Europaba meg kirandulni, a regio tobbi termeszeti parkja a Picos arnyekaba kerul, pedig szerintem tobb figyelmet erdemelnek.

Az egyik legnepszerubb turaut itt az, amelyik Valle de Lago falujabol indul. Ez a hely Pola de Somiedo-tol, a kornyek legnagyobb falujatol 8km-re fekszik es egy meredek ut vezet oda, ami szep kilatast nyujt a volgyre. Valle de Lago vegeben van egy parkolo, ahol az autodat hagyhatod. Az osveny a Lago de Valle-hoz vezet, ami gleccser eredetu es 3km seta utan talalod, 1200m magassagban. Ez Aszturia legnagyobb feluletu tava. Az osveny nagyon szep helyeken vezet keresztul es az alig 300m-es emelkedes miatt nagyon nepszeru csaladok koreben is.
A Somiedo Termeszetvedelmi Park egyik fontos eleme a teito. Ez egy kis menekedhely, aminek a teteje nadfedeles es a falai nagyon alacsonyak. Mivel az epulet felig a foldbe van sullyedve es moha no a teton, ezert teljesen beleolvad a kornyezetbe. Regen pasztorok hasznaltak, akik a marhakat magasabban levo legelokre vittek mar a kozepkor ota. Mar nagyon keves maradt ezekbol a hazikokbol es Somiedo nagyon buszke az ott talalhatokra.Erdekessegkeppen elmondom, hogy a parkban el egy nepcsoport, ami nagyon kulonbozo kulturalisan es szocialisan is. Ok az appellate vaqueros, akik majdhogynem nomad csoportokban elnek es a kulturajuk es mitikus hagyomanyaik meg mindig elnek.


Megfogadtuk annak a holgynek a tanacsat, aki Pola de Somiedoban a Turista Informacios Irodaban azt javasolta, hogy a 14km-es, Saliencia-tavakhoz vezeto ut helyett latogassuk meg a fent emlitett Lago de Valle-t, majd forduljunk vissza es vezessunk el autoval az osveny masik vegebe, ami egybol Aszturia es Kasztília es León regiok hataraban van. Itt hagytuk a kocsit a parkoloban, majd elindultunk, hogy megnezzuk a Lagos de Saliencia-t, ezeket a szepseges tavakat.

A tavak szinten gleccser eredetuek es gyonyoru volgyekben huzodnak. En szemely szerint meg azt is mondanam, hogy ezek a tavak, volgyek es hegyek itt meg szebbek, mint a Picos de Europa. A hegyen meg mindig lathatoak a fembanyaszat nyomai, es ez adja az itt-ott lathato voros szint.

Nem volt sok idonk, igy csak ket tavat neztunk meg. Itt az elso, a Cave-to.A masodik, Lake Calabazosa.

Uton hazafele atmentunk Kasztília es León egy kis reszen. A kulonbseg a ket regio kozott megdobbento. Ugy tunik, mintha maga a vegetacio rendelkezne identitassal es ahogy Leon teruleten no, sargava valik. Atvezettunk egy hegyszoroson, a Puerta de Ventana-n es ralattunk Leon egy nagy reszere.

Igy juthatsz el a Valle de Lago osvenyhez: az AS-227-en vezess el Pola de Somiedo-ig, majd fordulj ra a keskeny aszfalt utra, ami a tablan Valle de Lago-t jelzni. Innen vezess 8km-t felfele, majd vezess at a Falun, amig meg nem talalod a parkolod. Keresd meg a tablat, amin a "Ruta de Valle del Lago" es elvezd az utat.

No comments:

Post a Comment