Wednesday, 23 October 2013

Madrid – A Retiro Park

Ezt a gyonyoru parkot eredetileg arra terveztek, hogy kiralyok es kiralynok setaljanak benne. A XVII. szazadban alapitottak es a cel az volt, hogy a latogato minden sarkon mas eredekesseget fedezzen fel. 

Akkor, amikor mi voltunk ott, a gesztenyefak levelei mar kezdtek barnulni, igy a parknak gyonyoru oszi szine volt. 
Azt hiszem, ez az egyetlen park, ahol palmafat, gesztenyefat es eukaliptusz fat latsz egymas mellett noni. 


A park tele van kulonlegessegekkel, mint peldaul az  Ángel Caído, vagyis a Bukott Angyal szobra, ami Lucifert abrazolja. Ez azon keves szobrok egyike a vilagon, ami a Satant formazza. Erdekes modon pontosan 666m-re van vizszint felett…Van egy nagy to a park kozepen, aminek a vegeben egy nagy monumentum all. Csonakot is lehet itt berelni.


A Kristalypalota a londoni Crystal Palace-rol lett formazva es regen uveghazkent szolgalt egzotikus viragok szamara. Most uresen all, neha alkalmi kiallitasokat rendeznek benne. Van egy kis to elotte, amiben sok teknosbeka uszkal. A to a Kristalypalotaval a hatterben szep latvanyt nyujt.A Casita del Pescador, vagyis a ‘Halaszkunyho’ regen a kiraly szamara volt fenntarta. Ez az edes kis epulet manapsag a Turista Informacionak ad helyet.

A Rozsakertbe csak veletlenul tevedtam be es nagyon orultem, amikor lattam, hogy habar mar oktober eleje van, sok rozsa meg mindig viragzott.
Meg egy ingyenes konyvat is van! "Azokat a konyveket, amik mar nem kellenek, hozd el ide, hogy masok elvezhessek."
A parkban sokfele sporttevekenyseg folyik. Jogaleckeket vehetsz a mandulafak alatt, beallhatsz chi kungot gyakorolni az idos kinaiak koze, vagy csatlakozhatsz a futok vagy gorkorizok tomegehez, akik folyamatosan suhannak el melletted a keso delutani orakban. Idos es fiatal egyarant hasznalja a parkban kulonbozo helyeken elhelyezett  sporteszkozoket, nehany a legujabb sportruhazatban, nehany pedig ingben-nadragban, kalappal a fejen.


Minden sarkon talalsz valami kulonlegeset, legyen az egy zenepavilon, szobor vagy to. Egy egesz delutant el lehet itt tolteni setalgatva, leulve a padra es elvezve a legkoret ennek a szepseges parknak. Itt talalod a park terkepet. No comments:

Post a Comment