Wednesday, 2 October 2013

Aszturia – Picos de Europa (Covadonga Tavai)

A Picos de Europa Termeszeti Park masodik legnepszerubb turaosvenye az ugynevezett Covadonga Tavai. Ezek a tavak gleccser eredetuek. Az ev legnagyobb reszeben csak ketto letezik, de az olvadas idejen egy harmadik to is elokerul.

Azt irjak, hogy a tura Covadonga-ban kezdodik, de a falu utan meg legalabb 20 percig kell menni autoval, hogy a parkoloba erj. 1000m magassagba kellett felmennunk! Az uton felfele talaltunk egy kilatot, a Mirador de Reina-t. A latvany hihetetlenul gyonyoru volt, lattuk a Picos csucsait, Kantabria nagy reszet es meg az Atlanti-oceant is. Nagyon kulonleges volt, mivel a felhok a hegycsucsok kozott ultek.


A Park hatalmas parkolojanak neve Buferrera. Itt megtalalhato egy Turista Infromacio Kozpont, ami rengeteg informaciot kinal a parkrol  es sok WC-je van (fontos info!). Van meg mellette egy regi banya, amin keresztul lehet menni. Van egy kilato is, ami a volgyre tekint.
Meg mielott a parkoloba ertunk, mar lattuk az elso tavat, Ercina-t 1108m magassagban.


A masodik to a domb masik oldalan van, Enol.
Es kesz is, mar lattad is a ket tavat. Ez egy kisse forditott tura, hiszen altalaban gyalogolnunk kell egy par kilometeret, mire odaerunk valamihez, ami ennyire szep, de itt egybol lathatod oket mar az osveny elejen. Leteritheted a torcsit es tarthatsz egy pikniket, majd bepakolhatod a csaladot a kocsiba es hazamehetsz…vagy elindulhatsz a sok kiranduloosveny egyiken, amiket a parkoloban talalsz tablakon kiteve. Mindegyik meg van jelolve, igy nem kell terkepet hoznod. A legnepszerubb egy 5km-es korben jarja korul a tavakat, szebbnel szebb latvanyt kivalva. Mivel mi mar lattuk a tavakat, igy szamunkra az egesz egy kicsit feleselegesnek tunt es valljuk be, kisse rovidnek is.  

Talaltunk egy masik turat, ami 14km-at vezetett fel-le egy menedekhelyre es vissza, ami tobb kihivast igert es a nepszeru to seta helyett mi ezt valasztottuk. Az ut jol kovetheto volt es terkep nelkul is egyszeruen megtalaltuk. Itt is minden lepesnel gyonyoru kilatasban volt reszunk.
Megtalaltuk a menedekhelyet, majd kerestunk egy csucsot, ahonnan lenezhetunk a hegy masik oldalara. Ezt talaltuk.Egyaltalan nem bantuk, hogy ugyanazon az uton kell visszamennunk, mivel annyira szep volt minden korulottunk, elottunk es mogottunk is.

Habar mi altalaban a latvanyert turazunk, nem az allatokert, ezen a turan sok kulonleges allattal talalkoztunk. Az elso egy fekete kigyo volt, amit a kovek kozott talaltam. Jobban felt tolem, mint en tole, es mire kinyitottam a szamat, hogy kiabaljak, mar el is tunt. Sajnos nem tudom, hogy milyen fajta volt, mivel ez volt az elso kigyo, amit a szabadban lattam. Fekete volt, ha ez segit.

Lattunk sok kis gyikot is es eldontottuk, hogy itt az ideje, hogy megtanuljuk a ´gyik´ szot spanyolul is. ´Lagarto´, ha esetleg erdekel valakit. Kicsik voltak, de nagyon szinesek.Paul talalkozott ezzel a gyonyoru szinu bogarral es egybol orok baratsagot fogadtak.Nekem is lett egy baratom, az en esetemben egy szamar volt az aldozat.


Tudom, hogy ez az allatvilag show eddig nem nagyon volt erdekes, de ezt a hatalmas madarat is lattuk. Meg sosem lattunk ennyire nagy madarat ennyire kozelrol a szabadban, igy nagyon izgatottak voltunk. Megkerestem interneten, es (ha jol tudom) ez egy griffon keselyu. Felettunk korozott egy darabig, igy volt lehetosegunk jo kepeket kesziteni rola.
Es persze ne felejtsuk el a teheneket. Tudom, hogy technikailag nem tartoznak a vadallatok koze, de megis fontos elemei voltak a turanknak, meg akkor is, ha nagy altalanossagban teljesen figyelmen kivul hagytak minekt. Csak par tehen zavartatta magat, hogy egyaltalan rank nezzen, amikor a kozelukben voltunk.

Egy alkalommal egy boci allt elottunk az osveny kozepen, mintha az ove lenne az egesz hegyseg, anyucival a hata mogott. Amikor meglattuk egymast, mind a negyen megalltunk. Mindannyian azon gondolkodtunk, hogy most mit is csinaljunk. Hirtelen a boci meglatott egy finomnak latszo fucsomot es eloldalgott, de a hatalmas tehen a hegyes szarvaival meg mindig ott allt elottunk. Ugy ertem, en varosban nottem fel es habar lattam eleg tehenet eletemben, azert megis megdobbento, milyen hatalmasak ezek az allatok kozelrol. Ugy tunt, hogy egyikunk sem adja fel. Vegul a tehen elindult es lesetalt az osvenyrol, teljes erdektelenseggel nezve rank, miutan mi vegre folytathattuk utunkat.


Azt hiszem, itt az ideje, hogy bocsanatot kerjek, mivel nem arrol a turarol irtam, amit a blog cimeben igertem, de szerintem igy tobbet sikerult bemutatnom a Picos-rol. Remelem, igy is elvezted a blog olvasasat.

No comments:

Post a Comment