Saturday 17 August 2013

Aszturia - Fabada

Ezt a blogot unokatestveremnek, Szilardnak dedikalom.

Amig Kataloniaban ketsegbeesetten kerestem tipikus katalan eteleket, es 4 honap alatt csak kettot talaltam, itt Aszturiaban nem kell keresgetnem. Barhova megyunk, mindenhol minden etel ‘tipikus asztur etel’ es mar van egy hosszu etellistank, amit ki szeretnenk probalni. 


Eloszor Aszturia leghiresebb etelet probaltuk, a Fabada-t. Ez egy taplalo babporkolt, amit feher ‘fava’ babbol keszitenek. A spanyol nyelvben a ‘v’ es a ‘b’ hangokat ugyanugy ejtik, gondolom igy lett a ‘fava’-bol ‘fabada’. A porokolttel egyutt kapsz meg harom darab hust is, chorizo-t (a kolbasz spanyol megfeleloje), ‘morcilla’-t (a veres hurkahoz hasonlit, de mas az ize), es egy darab disznohust. Es persze rengeteg kenyeret, martogatni.

Altalanossagban veve az etelarak itt Aszturiaban magasabbak, mint Barcelonaban, viszont legalabb ketszer annyit kapsz! Az adagok hatalmasak es amiota itt elunk, mindent elfeleztunk es meg igy is eleg egy adag kettonknek. Ez persze igaz volt a Fabadara is. Nem tudtunk ketten megenni egy adagot! Ahogy a leirasbol gondolom kitunik, a kaloria- es zsirtartalma nagyon magas es forron talaljak. A tobbi asztur etelhez hasonloan nagyon gazdag, nagyon nehez es a chorizo ize dominal.



Kesobb, amikor hazafele setaltunk, elmentunk egy asztur termekeket arulo bolt elott es lattuk ezeket az elore elkeszitett Fabada zacskokat. Nagyon tetszett! Persze megveheted hozza csak a babot is.



No comments:

Post a Comment