Amig Kataloniaban ketsegbeesetten kerestem tipikus katalan eteleket, es 4 honap alatt csak kettot talaltam, itt Aszturiaban nem kell keresgetnem. Barhova megyunk, mindenhol minden etel ‘tipikus asztur etel’ es mar van egy hosszu etellistank, amit ki szeretnenk probalni.
Eloszor Aszturia leghiresebb etelet probaltuk, a Fabada-t. Ez egy taplalo babporkolt, amit
feher ‘fava’ babbol keszitenek. A spanyol nyelvben a ‘v’ es a ‘b’ hangokat
ugyanugy ejtik, gondolom igy lett a ‘fava’-bol ‘fabada’. A porokolttel egyutt
kapsz meg harom darab hust is, chorizo-t (a kolbasz spanyol megfeleloje), ‘morcilla’-t
(a veres hurkahoz hasonlit, de mas az ize), es egy darab disznohust. Es persze
rengeteg kenyeret, martogatni.
Altalanossagban
veve az etelarak itt Aszturiaban magasabbak, mint Barcelonaban, viszont
legalabb ketszer annyit kapsz! Az adagok hatalmasak es amiota itt elunk,
mindent elfeleztunk es meg igy is eleg egy adag kettonknek. Ez persze igaz volt
a Fabadara is. Nem tudtunk ketten megenni egy adagot! Ahogy a
leirasbol gondolom kitunik, a kaloria- es zsirtartalma nagyon magas es forron
talaljak. A tobbi
asztur etelhez hasonloan nagyon gazdag, nagyon nehez es a chorizo ize dominal.
Kesobb, amikor hazafele setaltunk, elmentunk egy asztur termekeket arulo bolt elott es lattuk ezeket az elore elkeszitett Fabada zacskokat. Nagyon tetszett! Persze megveheted hozza csak a babot is.
No comments:
Post a Comment