Thursday, 8 August 2013

Sitges – A Bacardi Tura

Kedves Olvasoim, ma egy nagyon kulonleges blogot olvashattok. Megkertem egy vendeget, a draga ferjemet, hogy o is jaruljon hozza az emlekeink irasahoz es meselje el, hogy mi is tortent pontosan a Bacardi Turan Sitges-ben. En nem vettem reszt ezen az esemenyen, igy rajta all, hogy pontosan irja le a tortenteket. Persze mondanom sem kell, a blogot forditom angolrol magyarra. Ime.

Szoval eppen itt volt a kollegam es egyben baratom James Londonbol a baratjaval, Ryan-nel, es ugy dontottunk, hogy lemegyunk Sitgesbe egy majusi vasarnapon, hogy megnezzuk a tengerpartot es remelhetoleg elkapjunk egy-ket napsugarat is. Edit ranezett interneten, hogy miket lehet Sitges-ben csinalni, es talalt egy ugynevezett Bacardi Turat. Ez azt allitja, hogy Sitges a Bacardi hazaja. Ezt mi nagyon furcsanak talaltuk, mivel mi abban a tudatban eltunk, hogy az Kubabol szarmazik. Megvettuk a jegyeket a turara. A 7 euros jegyar es az ingyen mojito csabitasa megkonnyitette a dontest.  

A titok gyorsan megoldodott, amikor megerkeztunk a Bacardi hazba es elkezdtuk a turat. Ugy tunik, hogy a srac, aki feltalalta a Bacardi rumot, Sitgesben szuletett. Atkoltozott kesobb Kubaba, ahol feltalalt egy italt. Bacardi a csaladi neve, ami a vallalat egesz tortenelme soran megmaradt es mostanra mar sok mas italnak is a tulajdonosai, mint peldaul a Grey Goose vodka.


Szoval kaptunk egy kis tortenelmet Bacardi urrol (elfelejtettem a vezeteknevet!). Erdekes modon az ok, amiert a denevert valasztottak a logojuknak, a felesegere vezetheto vissza. O valasztotta, mivel ez a jolet es jo szerencse jele, szerintem egy nagyon furcsa valasztas! 


Ezek utan egybol a Bacardi rum keszitese jott. Ezt cukornadbol keszitik, volt egy regi pres itt, amit regen arra hasznaltak, hogy kipreseljek a levet a cukornadbol. Ryan lelkesen ajanlkozott onkentesnek, hogy kiprobalja a prest.



Ezutan megkostoltunk egy kis koncentralt sugarat, amit a rum keszitesere hasznalnak. Nagyon szornyu ize volt, mint az egetett medvecukornak.


Es vegre jot az alkohol! Eloszor egyszer-desztillalt rumot probaltunk, aminek nagyon durva ize volt, aztan olyat, amit parszor desztillaltak, ez mar sokkal lagyabbnak tunt (foleg az elso utan). Aztan magat a Bacardit, ami az elozo kettonek a kevereke, nagyon finom volt, pedig en altalaban nem vagyok oda a Bacardi-ert!




Ezzel a tura veget is ert, eleg rovid volt de nagyon erdekes volt latni, hogy hogyan keszitik az italt, foleg a kostolas resze! Ezutan elmentunk italokat keverni.

Elvezettek minket egy barba, ami ott volt a Bacardi hazban, es ahol ket elegge unottnak kinezo pincer vart (gondolom, mar tobbszazszor vegigmentek ezen, igy nem vagyok meglepodve, hogy unatkoztak!). Ezutan megmutattak, hogy hogyan kell Mojito-t kesziteni, majd Cuba Libre-t (ami csak rumbol es kolabol all, egy kis lime-mal). Megprobalok visszaemlekezni, hogy hogyan is keszul a Mojito, mivel mar annyiszor probaltam es meg sosem sikerult. Orulok, hogy vegre tudom, hogyan kell keverni!








Fel lime-mal kell kezdeni, amit kette kell vagni, beledobni a darabokat egy nagy poharba, majd ket pupos kanal cukor jon hozza. Ezutan osszenyomod oket, mint az allat, hogy a le kicsorogjon a lime-bol es elolvadjon benne a cukor (ez az a fontos lepes, amit eddig mindig kihagytam, amikor en probaltam keverni). Ezutan vegyel a kezedbe 6-8 mentalevelet, tapsolj parat, hogy kieressze az izt es tedd oket bele a poharba. Fontos, hogy NE tepd ossze a leveleket, mivel akkor a szad tele lesz mentalevellel (egy masik hiba, amit en mindig elkovettem). Ezutan adj hozza 6 masodperc Bacardit, igen, ugy ahogy mondom, 6 MASODPERC Bacardi, nem 25ml vagy 50ml vagy barmi, az ontesi idot kell alapul venni. Spanyolok modjara. Van egy kis muanyag darab, amit a likoros uvegek tetejere csavarnak, ezaltal szabalyozva a mennyiseget. Szoval csak tartsad es hagyd, hogy folyjon, 6 masodperc eleg sok alkoholt jelent! Ezutan hozzaadod a tort jeget es felontod szodavizzel. A mi poharaink elegge tele voltak alkohollal, ezert nem sok szoda kellett hozza, a mentaleveleket a pohar szelere huzhatod egy kanallal es tegyel egy darab mentat a tetejere, hogy kiralyul nezzen ki. Es kesz is vagy! A faradozasunk nagy meglepetesre nagyon finom volt, es vegre elkeszitettem az elso igazi Mojito-mat!






Megihattuk az altalunk keszitett italokat kint a napsutesben, amig megprobaltak nehany Bacardi cuccot ranksozni. Mindent osszevetve megerte a 7 eurot, kapsz erte tortenelmet, infot arrol, hogy hogyan keszitik a Bacardit (kostolokkal), majd valaszthatsz ket koktel keszitese kozott, amit meg meg is ihatsz (es egy korty azokbol, amiket a pincerek keszitettek), igy nagyon megerte az arat.

Nezz be, ha barmikor Sitges-ben jarsz, ne felejtsd el elore lefoglalni, nem lehet csak odaallni es besetalni. Csak egy angol nyelvu tura van naponta, de nekunk sikerult egy nappal elore lefoglalnunk.

Kulon koszonet Paulnak, hogy (vegre valahara) megirta ezt a csodalatos blogot!




No comments:

Post a Comment