Asturias-ban minden az almaborrol, vagyis a sidra-rol
szol. Ez az ital az itt elok kulturajanak szerves resze, es erre az itt elok
nagyon buszkek.
Nem vagyok beavatva, hogy hogyan keszitik, de az ital nagyon hasonlo az
angol cider-hez, egy NAGYON fontos kulonbseggel. Itt a sidra ivasahoz elengedhetetlen az, hogy magasrol ontsek. Ez azert
van, hogy ‘osszetorje’ a folyadekot es ezaltal felszabadul a jellegzetes, friss
alma izze. Itt Aszturiaban a sidra onteset a pincerek muveszeti szintre emelik,
foleg az idosebbek. Ok ontik maguk elott az italt, mikozben egy masik iranyba
neznek, es egy harmadik iranyban ulo vendeggel csevegnek kedvesen. Igy nez ki.
Nagyon szorakoztato nezni, ahogy ontik az italt. Amiota idekoltoztunk, mar
ittunk par uveggel es kozben folyamatosan lestuk a pincereket, hogy megtudjuk
az ontes titkat. Rajottunk, hogy miutan felemelik az uveget, vetnek egy gyors
pillantast a melyben levo poharra, majd elneznek az ellenkezo iranyba es
hallgatoznak. Ha nem a poharba omlik az ital, gyorsan kijavitjak magukat.
Igen, mindenhova csapodik, vegig a vendegek ruhajan, de megeri a
kellemetlenseget! Mindig tudod, hogy melyik kocsmaban kaphato sidra, mivel a jarda tele van a kiomlott
itallal. A sidre eleg nagy resze a
porban vegzi. Altalaban a pincerek azert elfordulnak, hogy megmentsek a
ruhadat, a turistak legnagyobb bosszusagara, akik mar ott allnak, kamera
beallitva, hogy felvegyek videora.
A masik fontos dolog a sidre-vel
kapcsolatban, hogy csak egy ujjnyit ontenek egyszerre, ez a culín. Nem teszik le a poharat eled az
asztalra, hanem egybol a kezedbe adjak, mivel egybol le kell huznod az egeszet.
Ez azert van, mert allitolag ha varsz vele, az ize megvaltozik es mar nem lesz
olyan friss, mint az eppen most ontott ital. Sok spanyolt lattunk, akik kiontik
az utolso kortyokat. Ebben a sidrería-ban
a barpult ala tettek egy kis csatornat, ahova ontheted az italod veget.
Termeszetesen nem varjak el toled, hogy te ontsd a sajat italodat. Amikor
keszen vagy a fogyasztasra, csak elkialtod magad, hogy ‘un culín, por favor’. Ez azt jelenti, hogy a pincereknek itt nagyon nehez a dolga.
Nemcsak felszolgalni kell az eteleket, hanem minden egyes alkalommal, amikor
valaki inni akar, meg onteniuk is kell. Nem tart sokaig, de ha
van 10 asztalod es a vendegek folyamatosan cserelodnek, mar ertheto, hogy miert
olyan nyuzott az osszes pincer. Eloszor mi is sajnaltuk oket, de rajottunk, hogy ok igazabol itt
hires emberek. A turistak tobb kepet/videot keszitenek roluk, mint a
szobrokrol!
Hallottam,
hogy Gijón-ban (egy varos fel orara innen a tenger mellett) a fiatalok sajat
maguknak ontik az italt, nekik nem kell pincer, mivel mar gyerekkoruk ota ezt
csinaljak. Ez igaznak bizonyult, amikor elmentem latogatoba ket baratommal.
Kaptunk egy uveg sidra-t es egy
poharat, amit meg kellett osztanunk magunk kozott (ket embernek egy pohar! Nem
hallottak meg a higieniarol ebben az orszagban?!) es a legnagyobb ijedelmunkre
elvartak, hogy toltsunk magunknak! Kivagtak a dugo egy reszet, majd felig
visszanyomtak az uvegbe, aztan tessek.
Altalaban a
pincerek csak a kulso asztaloknal es a bar mogott ontik a sidra-t. A barok belsejeben van egy gep, ami ugyanezt megteszi
neked, valoszinuleg azert, hogy ne legyen akkora dzsuva a padlon es korulotted.
Ezek a gepek nagyon otletesek es vagy van bennuk egy szamlalo, ami szamolja a
kiontott culín-t, vagy egy kartyara
feltoltenek a fogyasztani kivant culín-ok
szamanak megfelelo osszeget.
Oviedoban
van egy egesz utca, vagy boulevard, ahogy ok hivjak, amin mind a ket oldalon
vegig sidredía-k sorakoznak. Mind
kulonbozo markaju italt kinal es mindnek egy kicsit mas az ize. Az utca vegen
van egy hatalmas hordo. Egy hires sidra gyarto csalad allittatta ezt az italnak es kulturajanak az unneplesere.
(Ebben a barban lehetett kapni mangalicat!)
No comments:
Post a Comment