Thursday, 15 August 2013

Aszturia – Sidra

Asturias-ban minden az almaborrol, vagyis a sidra-rol szol. Ez az ital az itt elok kulturajanak szerves resze, es erre az itt elok nagyon buszkek.


Nem vagyok beavatva, hogy hogyan keszitik, de az ital nagyon hasonlo az angol cider-hez, egy NAGYON fontos kulonbseggel. Itt a sidra ivasahoz elengedhetetlen az, hogy magasrol ontsek. Ez azert van, hogy ‘osszetorje’ a folyadekot es ezaltal felszabadul a jellegzetes, friss alma izze. Itt Aszturiaban a sidra onteset a pincerek muveszeti szintre emelik, foleg az idosebbek. Ok ontik maguk elott az italt, mikozben egy masik iranyba neznek, es egy harmadik iranyban ulo vendeggel csevegnek kedvesen. Igy nez ki.
Nagyon szorakoztato nezni, ahogy ontik az italt. Amiota idekoltoztunk, mar ittunk par uveggel es kozben folyamatosan lestuk a pincereket, hogy megtudjuk az ontes titkat. Rajottunk, hogy miutan felemelik az uveget, vetnek egy gyors pillantast a melyben levo poharra, majd elneznek az ellenkezo iranyba es hallgatoznak. Ha nem a poharba omlik az ital, gyorsan kijavitjak magukat.

Igen, mindenhova csapodik, vegig a vendegek ruhajan, de megeri a kellemetlenseget! Mindig tudod, hogy melyik kocsmaban kaphato sidra, mivel a jarda tele van a kiomlott itallal. A sidre eleg nagy resze a porban vegzi. Altalaban a pincerek azert elfordulnak, hogy megmentsek a ruhadat, a turistak legnagyobb bosszusagara, akik mar ott allnak, kamera beallitva, hogy felvegyek videora.

A  masik fontos dolog a sidre-vel kapcsolatban, hogy csak egy ujjnyit ontenek egyszerre, ez a culín. Nem teszik le a poharat eled az asztalra, hanem egybol a kezedbe adjak, mivel egybol le kell huznod az egeszet. Ez azert van, mert allitolag ha varsz vele, az ize megvaltozik es mar nem lesz olyan friss, mint az eppen most ontott ital. Sok spanyolt lattunk, akik kiontik az utolso kortyokat. Ebben a sidrería-ban a barpult ala tettek egy kis csatornat, ahova ontheted az italod veget.


Termeszetesen nem varjak el toled, hogy te ontsd a sajat italodat. Amikor keszen vagy a fogyasztasra, csak elkialtod magad, hogy ‘un culín, por favor’. Ez azt jelenti, hogy a pincereknek itt nagyon nehez a dolga. Nemcsak felszolgalni kell az eteleket, hanem minden egyes alkalommal, amikor valaki inni akar, meg onteniuk is kell. Nem tart sokaig, de ha van 10 asztalod es a vendegek folyamatosan cserelodnek, mar ertheto, hogy miert olyan nyuzott az osszes pincer. Eloszor mi is sajnaltuk oket, de rajottunk, hogy ok igazabol itt hires emberek. A turistak tobb kepet/videot keszitenek roluk, mint a szobrokrol!

Hallottam, hogy Gijón-ban (egy varos fel orara innen a tenger mellett) a fiatalok sajat maguknak ontik az italt, nekik nem kell pincer, mivel mar gyerekkoruk ota ezt csinaljak. Ez igaznak bizonyult, amikor elmentem latogatoba ket baratommal. Kaptunk egy uveg sidra-t es egy poharat, amit meg kellett osztanunk magunk kozott (ket embernek egy pohar! Nem hallottak meg a higieniarol ebben az orszagban?!) es a legnagyobb ijedelmunkre elvartak, hogy toltsunk magunknak! Kivagtak a dugo egy reszet, majd felig visszanyomtak az uvegbe, aztan tessek.  


Altalaban a pincerek csak a kulso asztaloknal es a bar mogott ontik a sidra-t. A barok belsejeben van egy gep, ami ugyanezt megteszi neked, valoszinuleg azert, hogy ne legyen akkora dzsuva a padlon es korulotted. Ezek a gepek nagyon otletesek es vagy van bennuk egy szamlalo, ami szamolja a kiontott culín-t, vagy egy kartyara feltoltenek a fogyasztani kivant culín-ok szamanak megfelelo osszeget.Oviedoban van egy egesz utca, vagy boulevard, ahogy ok hivjak, amin mind a ket oldalon vegig sidredía-k sorakoznak. Mind kulonbozo markaju italt kinal es mindnek egy kicsit mas az ize. Az utca vegen van egy hatalmas hordo. Egy hires sidra gyarto csalad allittatta ezt az italnak es kulturajanak az unneplesere.


(Ebben a barban lehetett kapni mangalicat!)
No comments:

Post a Comment