Mielott
elkezdenem a Granadaban tolott idonkrol meselni, be szeretnek szurni egy blogot ide, ami eredetileg a Barcelonai
kaladjaink resze. Kisse sokaig tartott osszehozni, de megis szeretnem kozolni,
mivel ez az este nagyon kulonlegesre sikerult es helye van a spanyolorszagi
emlekeink kozott.
Spanyol
barataink hivtak meg minket egyik este egy tapas vacsorara, de rengeteg kerdes
es nyaggatas utan sem tudtuk meg, hogy pontosan milyen tapas-t fogunk enni,
ezert kapta az alkalom a ‘titkos’ nevet. Ennek koszonhetoen nagyon kivancsiak
es izgatottak voltunk, amikor becsengettunk Juan Carlos es Meritxell ajtajan
ket uveg borral a kezunkben (tudtuk, hogy egy nem lesz eleg!).
Mar
emlitettem, hogy Juan Carlos egy mesterszakacs aloltozetben (itt olvashatsz a ‘hirhedt’
paella fozesrol). Ez alkalommal is kitett magaert. Masok talan kivalasztottak
volna par receptet egy konyvbol vagy mar jol ismert eteleket ismeteltek volna
meg. Juan Carlos maskent allt neki a dolognak. Miota egymast ismerjuk, azota
‘tanulmanyozott’ mindkettonket, miket szeretunk, miket nem, a szemelyisegunket,
karakterunket, es ezen alapozta a menu osszeallitasat. Egy egesz estes vacsorat
hozott ossze, aminek fogasait egymas utan kostoltunk meg. Negy oran keresztul tartott,
amig az osszes fogast felsorakoztatta, igy ez az etkezes volt a leghosszabb, de
egyben a legkulonlegesebb, amin reszt vettunk eletunk soran, es a vendeglatoink
tarsasaga meg kellemesebbe tette az elmenyt.
Mivel minden
egyes fogasnak kulon kis tortenete van, megkertem Juan Carlost, hogy segitsen a
magyarazatokkal. Ez a tapas fogasok listaja, amiket felszolgalt (angolbol
forditva).
Cena
con Edit & Paul. Barcelona, Regás, 28 Junio 2013
Menú
7+3
----------------------
---------------------
Pica
Pica de bienvenida: Aceitunas con mojo canario,
altramuces, fuet
(Csipegetes vacsora elott)
Pica Pica: Altalaban csak egy kis adag
“picoteo de bienvenida”-t szolgalok fel a vendegeimnek, mivel nem szeretnem,
hogy jollakjanak olyan etelekkel, amik nem igazan fontosak. Ez az a pillanat,
amikor egy pohar ital felkesziti a vendegeket az ‘igazi’ vacsorara. Ez egy
felkeszulesi pillanat a vendeg reszere es egy
nagyon stresszes pillanat a szakacs reszere!
Azt szerettem volna, ha kiprobaltok valami
nagyon tipikusat, ami a Kanari –szigetekrol szarmazik (Juan Carlos is a
Kanari-szigetekrol jott). A ‘Mojo’ egy nagyon tipikus Kanari szosz, ami paprika,
fokhagyma, komenymag es a csili egy fajtajanak keverekebol keszul. Valami olyat
is szerettem volna, hogy megkostoljatok, amit ezelott meg nem volt alkalmatok,
ez volt az “altramuces” (azok a kis narancs szinu dolgok, amik ugy neztek ki,
mintha orias kukoricak lennenek, es le kellett hantani a hejukat). Es termeszetesen egy nagyon tipikus
katalan hus, amit hidegen ettetek, a ‘fuet’.
------------------------------------------
Tapas 7+3
Az en velemenyem szerint minel hosszabb egy
tapas vacsora, annal elvezetesebb, termeszetesen akkor, ha az etelek es a
tarsasag is jo! Ettol fuggetlenul szerintem 7 tapas es 3 desszert eleg lesz egy
vacsorara, nem gondolod?
1:
Chupito de Vichyssoise con fondo de pesto de pistachos y polvo de pistachos
servido en copa de Martini
Nincs job,
mint egy hideg Vichyssoise-szel kezdeni egy meleg nyari vacsorat! Ez egy nagyon
frissito fogas es a bazsalikom pesztoval kombinalva
tokeletes izt ad. Szerettem volna valami kulonleges pesztot kesziteni es egy uj
otletkent pisztacia magvakat probaltam a
fenyomagvak helyett. Nagyon tetszik a pisztacia intenziv zold szine a Vichyssoise felszinen!
2:
Barquillos de mango y anchoas
Ez szinten egy nagyon frissito fogas. Szeretem
a hatalmas kontrasztot a sos szardella es az edes
mango ize kozott. Ez a fogas mar ranezesre is vicces es erdekes.
3:
Palitos de queso brie con mermelada casera de ciruelas y de fresa
Ez a vacsora elso meleg fogasa. Bundaban sult brie sajt frissen sutve…mmmm,
nagyon finom! A lekvarok hazilag keszultek, es egy baratom
hozta oket Las Palmas-rol.
“3 bis”: Tiras de berenjenas fritas con miel
de caña
Nem voltam benne biztos, hogy jo otlet ezt a
fogast elkesziteni, mivel Edit egyszer emlitette, hogy o nem szereti a padlizsant de ugy gondoltam, szeretem a kihivast:
lehetseges olyan etelt kesziteni padlizsannal,
amit Edit is szeret? Igeeeen, lehetseges! Edit megkostolta, tetszett neki, es …
termeszetesen nem tudta, hogy mi az, amit eszik. Ezt a receptet egy etteremben
tanultam Las Palmas-on, aminek ‘Allende’ a neve. Ezek nagyon keskenyre
szeletelt padlizsan szeletek, amire
sokristalyokat es molasses-t szortam.
4:
Pimientos del Piquillo rellenos de brandada de bacalao con salsa de pimentón y
miel
Ez egy ‘strategiai’
fogas volt. Eloszor is, ez volt a negyedik, majdnem pontosan a vacsora kozepe. Masreszt
ez egy atmened az edes izekrol a sos izekre. Innentol kezdodik az ‘igazi’
vacsora, ugy ertem a hal, kagylok, hus… Emiatt ez a fogas
magaba foglalja a tokehal sos izet es a szosz edes
izet (a szosz hozzavaloi: olivaolaj, piros paprika, paprika es mez). Ez egy
tokeletes valasztas a kagylok elott.
A ‘brandada’ egy bizonyos tokehal crem (egyszeru, tokehal olive olajjal es kremmel keverve). Ha jol tudom, ez tipikus Baszkfoldon.
5:
Chirlas a la marinera
Ez egy nagyon egyszeru etel, beleteszed a
kagylokat a labasba, adsz hozza fokhagymat es petrezselymet, es mikor a kagylok
elkezdenek kinyilni, adsz hozza egy kis sherry-t.
De ahhoz, hogy ezt a fogast elkeszitsd, kell
egy kis ‘zene’. Mindjart megmagyarazom. Ha marad egyetlen olyan kagylo a
tanyerodban, amiben maradt egy kis homok, ez az egesz tanyert elronthatja,
mivel nagyon rossz az az elmeny, amikor vegul kijon a homok es azt kell ragnod.
Ezert meg kell arrol gyozodnunk,
hogy egyik kagyloban sem maradt homok. Ezt ugy tudod kikuszobolni, hogy
egyenkent a mosogatoba dobalod oket, es attol
fuggoen, hogy milyen hangot adnak, megtartod oket (ha a hang konnyu/magas),
vagy kidobod oket (amikor a hang nehez). Bar nem tudok arrol, hogy barki mas
hasznalna ezt a folyamatot.
6:
Gambas confitadas al ajillo
Ez egy nagyon tipikus spanyol tapas: rak,
fokhagyma, egy kis csili es olivaolaj. Hogy egy kicsit kulonlesebb legyen az
ize, egy uj fozesi technikat hasznaltam. Ahelyett, hogy serpenyoben sutottem
volna meg a rakokat, egy agyagedenyben ‘foztem’ oket, ami alatt egy gyertya
egett. Igen, jol olvastad. A
gyertya az olajat 60-70 fok alatt tartja, igy megakadalyozza, hogy forrjon. Emiatt
a rakok nagyon lassan fonek (korulbelul masfle ora kell hozza), es kieresztik a
levuket az olajba eros narancssarga szinuve valtoztatva azt.
0: Mini
chupito de Gin Tonic (para preparar el
cuerpo para el plato de cierre!!!)
A vacsora ebben a pillanataban, ket orai eves
utan fontos, hogy tartsunk egy kis szunetet es felkeszitsuk a testet az utolso
fogasra. Nincs jobb, mint egy pici
gin&tonic feles. Ez segit abban, hogy folytasd az evest az utolso fogassal:
a hussal.
7:
Secreto ibérico con patatas paja y salsa de piña
Mar a nev is nagyon jol hangzik, de amikor
feltalalod az etelt (iberiai disznohus, fatalon felszeletelve), a vendegek
hirtelen nagyon izgatottak lesznek, mintha osemberk lennenek, akik mar napok
ota egy falatot sem ettek! Ezt latni a szakacs szamara igazi boldogsag, mert ez
azt jelenti, hogy a vacsora valoszinuleg nem sikerult rosszul.
Az ananasz szosz egzotikus izt ad a fogasnak. Ez ugy keszul, mint a majonez, csak a tojas
helyett a gyumolcsot teszed a keverekbe. Az igazat
megvallva a szosz nem volt eleg sima, de az ize megfelelo volt.
---------------------- ---------------------
Los 3 Postres:
Nos, amikor
a vacsora ehhez a pillanatahoz erunk es megkerdezed a vendegeket, hogy a 3
fajta desszertbol melyiket valasztjak es ok azt valaszoljak, hogy ‘mind a
harmat’, akkor ugy erzed, mintha egy felhon lebegnel.
1:
Higos con nata montada y toque de canela y menta
Elsokent olyan desszertet szerettem volna
felszolgalni, ami az evszaknak megfelelo, egyszeru es nem tul bonyolult. Egy
szep friss fuge tejszinnel parositva es egy pici fahejjal megszorva jo valasztas arra, hogy tudasd a testeddel, hogy az eves a vegehez
kozeledik.
2:
Tempura de manzana con toque de miel, sal en escamas, canela y ralladura de
lima
Valamilyen sult etel mindig jo fogadtatasra
talal, foleg, ha frissen van elkeszitve. Az alma tempura nagyon finom, es egy
pici lime-mal kombinalva tokeletes izt ad. Ezzel a fogassal Edit novererenek tisztelgunk, akinek Alma a neve. Ezt a
fogast egy kis palatanyeron szolgaltam fel, es a kis pici sodarabok olyan
hatast keltettek a pala sotet felszinen, mint egy csillagos egbolt. Be kell, hogy valljam, ekkorra mar elegge ve voltam csipve.
3:
Frambuesa escondida bajo helado de vainilla con nueces
A vacsorat egy olyan
fogassal zartam, amit Edit keresztlanyanak dedikaltam, akinek Malna a neve. A
malna magaban egy desszert, es azt hiszem, Edit unokahuga valoszinuleg nagyon
jo. Csak egy kis adag vanilia jegkremet adtam hozza es szortam a tetejere egy
kis porra orolt mogyorot es ezalatt bujtattam el az egy szem malnat.
Es ennyi!
Minden egyes fogas nagyon sok szeretettel keszult, de meg ez sem volt eleg a
vendegeinknek. Edit es Paul nagyon jo vacsorazo- es beszelgeto partnernek
bizonyoltak es az orokos mosoly az arcukon minden munkat konnyebbe tesz.
Kulon
koszonet Juan Carlosnak es Meritxellnek ezert a fantasztikus vacsoraert.
No comments:
Post a Comment