Tuesday, 5 November 2013

Granada utcai

Van egy mondas, ami igy szol: ‘Ha nem lattad Granadat, nem lattal semmit’. Ez azt jelenti, hogy Granada annyira szep, hogy semmi mashoz nem lehet hasonlitani. Barhova mentunk Spanyolorszagban, mindenhol azt hallottunk, hogy mennyire szepseges varos Granada, es ezt a sajat szemunkkel is latni szerettuk volna.

Nem vagyok benne biztos, hogy ez a varos a legszebb az egesz orszagban, hiszen mi mar annyi szep helyet lattunk, de egy dolog biztos: a varos varazslatos. Nem tudod nem eszrevenni, mikozben az Albayzín utcait jarod, szemben az Alhambraval. Teljesen elragad a sok feherre festett haz latvanya, az utcak labirintusa, a sok kis ter, vagy a hegyek latvanya, amik korbeveszik a helyet.

Miota idekoltoztunk, gyakran mentunk el setalni Granada utcain, es szeretnek nektek harom kulonbozo korzetet bemutatni. Az elso ezek kozul az Albayzín, ahol a mi lakasunk van. Barhova mesz, mindenhol a Mor idoszakbol visszamaradt jelekkel talalkozol, muzlim mintak a hazakon, kutak, epiteszet. Teljesen korbevesz a stilus. Nagyon gyonyoru. Mi gyakran jarjuk az utcakat, minden este mas barba betevedve, ahol az italodhoz ingyen tapas jar es mindig talalunk valami kulonlegesseget.

A masodik korzet neve Sacromonte. Ez egy nagyon erdekes hely egybol Albazín mellett, mivel a hazak legtobbjenek egy resze magaba a sziklab van vajva. Itt telelpedtek le a ciganyok, akik a varost a moroktol visszahodito kereszteny sereggel erkeztek. Habar ez a resz kevesge magatehetos, titkok varnak a latogatokra minden sarok mogott. Megeri beleskelodni a pindur sziklabarokba, vagy megnezni egy flamenco eloadast egy sziklabol kivajt  kis ´tablao´’ban, ahol a nezok szama legfejjebb 7 vagy 8 lehet.
A harmadik korzet a Realejo. Ez a resz az Alhambra masik oldalan talalhato es regen ez volt a Zsido negyed. ´Zsido Granada´-nak hivtak meg abban az idoben, amikor a kereszteny, a muzlim es a zsido vallas itt bekesen megfert egymas mellett. Amikor a kereszteny hadsereg felszabaditotta Granadat, kiuztek a zsidokat es uj nevet adtak a korzetnek. A hely tele van hosszu, meredek utcacskakkal, amik eszrevetlenul olvadnak egybe vagy talalkoznak egy teren. Hasonlo Albayzínhoz, megis teljesen mas a legkore.


No comments:

Post a comment