Thursday, 23 May 2013

Barcelona - Casa Vicens

Eloszor csak veletlenul bukkantunk erre a csodalatos hazra, amikor Barcelona Grácia korzetebe koltoztunk. Paul mutatta meg nekem, es egybol lefenykepeztuk. Kesobb rajottem, hogy Casa Vicens Gaudí elso nagyszabasu alkotasa.

Altalaban nem latogathato, mivel az epulet magankezben van, de az ev egyetlenegy napjan megnyitjak a kertet a ‘szomszedoknak es polgaroknak’ Szent Rita napja, majus 22-en. Termeszetesen en ott voltam, hogy tudosithassak hu olvasoimnak. A latogatasom alatt rengeteg idos katalant lattam es egy csapat koreait, akik idegenvezetovel jottek. Mennyire szerencsesek, hogy pont most voltak itt!

Gaudí ezt az epuletet Manuel Vicens keresere epitette, aki egy teglagyarnak es egy csempegyarnak volt a tulajdonosa, es a haz kulseje Vicens foglalkozasanak ad tiszteletet. Az arab stilusban epult epuletnek durva piros teglak es Gaudí altal tervezett mazas csempek adnak karaktert. Asszimetrikus, es a tetejebol tornyok magasodnak ki.


A haz lenyugozo, teljesen mas, mint a korulotte levo hazak. Az en kedvenc reszletem a negy kis angyal, akik a haz oldalairol neznek le a latogatokhoz.
Szemely szerint ugy gondolom, kicsit elhanyagoltak a kertet es a novenyektol nem lehet szep kepeket kesziteni, de megprobalom bemutatni a haz egy-ket reszletet.A kert vegeben, a sarokban, van egy kis kapolna, ahol az emberek Szent Ritahoz imadkozhatnak. Nagyon elorelato modon a haz elott egy ferfi rozsakat es gyertyakat arult…


Egy kis pletykaval fejezem be a blogot. Allitolag 2007-ben a haz eladasra kerult, cirka 28 millio euroert! Nem tudom, kik vettek meg. A hazat az Unesco a vilagorokseg reszeve nyilvanitotta.
Ha szeretned megnezni, a Carrer de les Carloines, 24 szam alatt talalod.

No comments:

Post a Comment