Sunday, 5 May 2013

Barcelona - Tapas (Etelek sorozat I.)


Ezen a hetvegen itt van az egyik baratunk Londonbol. Amikor megerkezett, eppen ebedido volt, ezert egybol kerestunk egy tapas ettermet.

A tapas egy nagyon nepszeru spanyol etel. A szo ‘tapa’ azt jelenti, 'lefedni' vagy 'letakarni' es sok kis tanyerbol all ossze. Talalhatjak oket hidegen (peldaul olivabogyok, a hires spanyol fustolt sonka, vagy sajtszeletek), vagy melegen (patatas bravas, vagy fokhagymas rak). Hasonloan a gorog mezze-hez vagy a kinai dim sum-hoz, a sok kis tanyer vegul egy egesz etkezesse all ossze. Altalaban nem ugyanabban az idoben hozzak ki a kulonbozo tapa-kat, igy ahelyett, hogy az emberek az egytaletelre koncentralnanak, egymasra es a beszelgetesre terelodik a hangsuly.

Ugy tartjak, hogy a tapas Andaluziabol, Del-Spanyolorszagbol ered. A kocsmakban, hogy megakadalyozzak, hogy a gyumolcslegyek az italokba szalljanak, a poharakat fustolt sonkaval vagy a spanyol kolbasszal, chorizo szeletekkel takartak le a kortyok kozott. A kocsmatulajdonosok tudtak, hogy a sos hus aktivalja a szomjat, igy az alkoholfogyasztas emelese erdekeben elkezdtek falatnyi husokat is kinalni a borral egyutt. Kesobb ezek a falatok ugyanolyan fontossa valtak, mint maga az ital.

Rengeteg legenda is mesel a tapas eredeterol. A kedvencem az, ahol az egyik kiraly (mondjuk Felipe II, habar a legendaknak sosem lehet hinni) egy olyan rendeletet hozott, hogy amikor bort szolgalnak fel, akkor azt mindig egy kis adag etelnek kell kisernie. Erre azert volt szukseg, mert rengeteg baj szarmazott a sok reszeg katona es tengeresz viselkedesebol. A felszolgalt etel megakadalyozta, hogy gyorsan lereszegedjenek.

Barmi is legyen az eredete, a tapas Spanyolorszag egyik leghiresebb etele. Rengeteg tapas versenyt rendeznek orszagszerte es en mindenkeppen tervezem, hogy ott legyek valamelyiken ebben az evben! Nezzunk meg nehany alap tapas-t kozelebbrol.

Paradicsomos kenyer (Pan con tomate)
Akarhanyszor tapas-t eszunk, mindig ezzel kezdjuk. Ok a legropogosabb kenyeret hasznaljak, egy nagy ledus paradicsomot vegighuznak parszor a tetejen es oliva olajjal permetezik.



Sult krumpli (Patatas bravas)
Ez feher burgonyabol all, amit kockakra vagnak es megsutik. Melegen talaljak valamilyen szosszal egyutt, ami altalaban majonez vagy ketchup, vagy a sajat szoszuk. Tudom, mindennapinak hangzik, de valahogy mas ize van, mint a sima sult krumplinak. Szerintem ez egy annyira egyszeru es nepszeru etel, hogy ezen le lehet merni, mennyire jo egy etterem.
Ha ossze akarod hasonlitani az ettermek arat, a patatas bravas ara mindig jo a felmereshez.



Zold paprika (Pimientos de Padrón)
Kis zold paprika. Altalaban csak megsutik egy kis oliva olajban es teleszorjak soval. Van egy bizonyos ize, amit en nagyon szeretek. Van benne lutri, mivel az adagbol par darab mindig eros, de sosem tudni, hogy melyik. Talakoztam egy skot sraccal, aki azt mondta, hogy amikor eloszor kostolta ezt meg, a paprika, amit kivalasztott, annyira eros volt, hogy folyt a konnye! Azota nem rendeli ezt a tapa-t. Mi ilyet mindig rendelunk.


Gambas con alioli (Fokhagymas rak)
Ez egy masik alap etel. Altalaban nincs benne eleg fokhagyma az en izlesemhez, de igy is nagyon finom.


Ezeken kivul meg rengeteg fajta van, a fustolt sonka es a chorizo nagy szerepet jatszik a tengeri herkentyukkel egyutt. Altalaban a helyi kocsmak mindegyike kifejleszt egyet-kettot, amirol hires. A spanyolok gyakran mennek egyik helyrol a masikra, hogy a legfinomabb tapas-okat kiprobaljak, csak egyet-kettot rendelve mindegyik helyen.


En imadom a tapas-t, mivel a valasztasod nincs egyetlen etelre korlatolva, amikor vegigolvasod a menu rengeteg finomabbnal finomabb eteleit. Neha csak egy falat kellene, hogy az izet erezd, hogy csak megkostold. Ezen kivul a tapas arra valo, hogy megoszd masokkal, igy a tokeletes etel arra, hogy a barataiddal egyutt egyed, mint ahogy mi is tettuk Mike-kal. 



No comments:

Post a Comment