Ezen a hetvegen
itt van az egyik baratunk Londonbol. Amikor megerkezett, eppen ebedido volt,
ezert egybol kerestunk egy tapas ettermet.
A tapas egy
nagyon nepszeru spanyol etel. A szo ‘tapa’ azt jelenti, 'lefedni' vagy 'letakarni' es sok
kis tanyerbol all ossze. Talalhatjak oket hidegen (peldaul olivabogyok, a hires
spanyol fustolt sonka, vagy sajtszeletek), vagy melegen (patatas bravas, vagy
fokhagymas rak). Hasonloan a gorog mezze-hez vagy a kinai dim sum-hoz, a sok kis
tanyer vegul egy egesz etkezesse all ossze. Altalaban nem ugyanabban az idoben
hozzak ki a kulonbozo tapa-kat, igy ahelyett, hogy az emberek az egytaletelre
koncentralnanak, egymasra es a beszelgetesre terelodik a hangsuly.
Ugy tartjak,
hogy a tapas Andaluziabol, Del-Spanyolorszagbol ered. A kocsmakban, hogy
megakadalyozzak, hogy a gyumolcslegyek az italokba szalljanak, a poharakat
fustolt sonkaval vagy a spanyol kolbasszal, chorizo szeletekkel takartak le a
kortyok kozott. A kocsmatulajdonosok tudtak, hogy a sos hus aktivalja a
szomjat, igy az alkoholfogyasztas emelese erdekeben elkezdtek falatnyi husokat
is kinalni a borral egyutt. Kesobb ezek a falatok ugyanolyan fontossa valtak,
mint maga az ital.
Rengeteg
legenda is mesel a tapas eredeterol. A kedvencem az, ahol az egyik kiraly (mondjuk
Felipe II, habar a legendaknak sosem lehet hinni) egy olyan rendeletet hozott,
hogy amikor bort szolgalnak fel, akkor azt mindig egy kis adag etelnek kell kisernie. Erre azert
volt szukseg, mert rengeteg baj szarmazott a sok reszeg katona es tengeresz
viselkedesebol. A felszolgalt etel megakadalyozta, hogy gyorsan
lereszegedjenek.
Barmi is legyen
az eredete, a tapas Spanyolorszag egyik leghiresebb etele. Rengeteg tapas
versenyt rendeznek orszagszerte es en mindenkeppen tervezem, hogy ott legyek
valamelyiken ebben az evben! Nezzunk meg nehany alap tapas-t kozelebbrol.
Paradicsomos kenyer (Pan con tomate)
Akarhanyszor
tapas-t eszunk, mindig ezzel kezdjuk. Ok a legropogosabb kenyeret hasznaljak,
egy nagy ledus paradicsomot vegighuznak parszor a tetejen es oliva olajjal permetezik.
Sult krumpli (Patatas
bravas)
Ez feher
burgonyabol all, amit kockakra vagnak es megsutik. Melegen talaljak valamilyen
szosszal egyutt, ami altalaban majonez vagy ketchup, vagy a sajat szoszuk. Tudom,
mindennapinak hangzik, de valahogy mas ize van, mint a sima sult krumplinak.
Szerintem ez egy annyira egyszeru es nepszeru etel, hogy ezen le lehet merni,
mennyire jo egy etterem.
Zold paprika (Pimientos de Padrón)
Kis zold paprika.
Altalaban csak megsutik egy kis oliva olajban es teleszorjak soval. Van egy
bizonyos ize, amit en nagyon szeretek. Van benne lutri, mivel az adagbol par darab mindig eros, de sosem tudni, hogy melyik. Talakoztam egy skot sraccal, aki azt mondta, hogy amikor eloszor kostolta ezt meg, a paprika, amit kivalasztott, annyira eros volt, hogy folyt a konnye! Azota nem rendeli ezt a tapa-t. Mi ilyet mindig rendelunk.
Gambas con alioli (Fokhagymas
rak)
Ez egy masik
alap etel. Altalaban nincs benne eleg fokhagyma az en izlesemhez, de igy is
nagyon finom.
Ezeken kivul
meg rengeteg fajta van, a fustolt sonka es a chorizo nagy szerepet jatszik a
tengeri herkentyukkel egyutt. Altalaban a helyi kocsmak mindegyike kifejleszt
egyet-kettot, amirol hires. A spanyolok gyakran mennek egyik helyrol a masikra,
hogy a legfinomabb tapas-okat kiprobaljak, csak egyet-kettot rendelve mindegyik
helyen.
En imadom a
tapas-t, mivel a valasztasod nincs egyetlen etelre korlatolva, amikor
vegigolvasod a menu rengeteg finomabbnal finomabb eteleit. Neha csak egy falat
kellene, hogy az izet erezd, hogy csak megkostold. Ezen kivul a
tapas arra valo, hogy megoszd masokkal, igy a tokeletes etel arra, hogy a
barataiddal egyutt egyed, mint ahogy mi is tettuk Mike-kal.
No comments:
Post a Comment