Tuesday, 28 May 2013

Camino Ronda – Cadaqués-tol Rosas-ig

A katalan tengerpart az a resze, ami a Francia hatartol egeszen Barcelona hataraig huzodik, a Cosa Brava, azaz ‘Vad Part’. A partvideknek nagyon kellemes klimaja van, gazdag novenyzete es gyonyoru strandjai, ami miatt nagyon nepszeru nyaralohely nemcsak a spanyolok, de a kulfoldiek koreben is. Ennek koszonhetoen a turismus valt a Costa Brava elsoszamu uzleteve, kiszoriva a halaszatot, ami a sok nyaralo elott a megelhetest biztositotta az ott elo emberek szamara. Ennek ellenere nehany tengerparti falunak sikerult megoriznie valamit a regi szokasokbol es nem hodoltak be teljesen a turizmus igenyeinek.

A korzet foldrajzi helyzete miatt az emberek fo kozlekedesi eszkoze a falvak kozott a hajo volt, vagy csak egyszeruen setaltak. Vegul az osszes, falvakat osszekoto utakat osszekotottek es igy szuletett meg a Camino Roda (GR-92). Az osveny vegigfut az egesz Costa Brava menten es kb. 220km hosszu. A kirandulok szamara jol eszreveheto jelekkel lattak el es kis strandokon es csodalatos tengeroblokon vezeti oket keresztul. Setalva meg arra is van lehetoseg, hogy az osvenytol eltavolodva a bentebb levo videket is felfedezzuk, amikor kedvunk tartja, es ha tul meleg van, barmikor meg lehet allni egy csobbanasra a kristalytiszta vizben.

Mi a Camino Ronda csak egy kis  reszet jartuk vegig, a Cadaqués es Rosas kozott futo 22km-es szakaszt. Kb 6,5 – 7 oraba telt mindennel egyutt. Nagyon hosszu volt, valoszinu az eddigi leghosszabb tura. Ahelyett, hogy ennek a 7 oranak a reszleteivel untatnalak titeket, inkabb kepekkel mutatom be a tapasztalatokat.

Az ev legjobb szakaszaban mentuk oda, mivel a viragok eppen viragoztak es a hegyeket szines foltok tarkitottak. Az osveny nem egyenletes, rengeteget kellett fel-le mennunk es minden hegy mogott egy masik tokeletes kis obol huzodott meg, egyik a masik utan. A nap utolso meleg sugarait Rosas obleben elveztuk. Ahogy Paul mondta (es en teljesen igazat adok neki) minden kirandulasnak egy tengerparton kellene veget ernie. 
Az utunk vegen.No comments:

Post a Comment