Wednesday 22 May 2013

Cadaqués


Cadaqués egy kis tengerparti falu a Costa Brava tetejen. Arrol hires, hogy ugy tartjak, hogy ez egy tokeletes Katalan falu, igy ugy dontottuk, hogy elmegyunk es megnezzuk, hogy igaz-e ez az allitas.

Mivel Cadaqués-ben nem talaltunk szallast, igy Roses-ben szalltunk meg szombat es vasarnap ejjel. Vasarnap reggel lesetaltunk a kikotobe, hogy keressunk egy hajot, ami elvisz minket Cadaqués-be. Amig a hajora vartunk, eppen elkaptuk egy hosszutavfutasi verseny kezdetet. Legalabb 50-en futottak, es csak 4-5 volt no.

Az utazas a hajoval nagyon jo volt, meg a nap is kisutott egy picit. A Costa Brava, azaz ‘Vad Part’ korul mentunk, es meg kell mondjam, a nevet a tengerpart nem veleltlenul kapta. Nezd meg a kepeket! Az elso kepen lathatsz par embert a szikla tetejen, ok a hosszutavfutok.


Cadaqués mar a hajorol tokeletesnek tunt. Ez a latvany fogadott minket.
Alighogy leszalltunk a hajorol, egybol elindultunk, hogy felfedezzuk a helyet. Nagyon tetszett a sok feherre festett haz a kek ablakkeretekkel es piros csereptetokkel. Ez egy nagyon szep kis falu, ahol rengeteg mindent lehet csinalni, kirandulni, uszni, buvarkodni vagy lovagolni, a teljesseg igenye nelkul. Ez egy tokeletes nyaralohely rengeteg tengerparti kavezoval es nagyon jo etteremmel.

Ugy dontottunk, megnezzuk Salvador Dalí hazat, ami csak 10 perc setara van Cadaqués-tol egy meg annal is kisebb helyen, Port Lligat-ban. A setank alatt ezt az edes templomot talaltuk, es az enyhen nem mindennapi keresztet.
Ez Port Lligat, es amit Dalí hazabol lattunk. Nem nagyon kellett keresgelnunk, a tojasokrol eleg konnyen felismertuk. Sajnos nem tudtunk bemenni, mivel a jegyeket elore le kell foglalni. Egyszerre csak 8 ember lehet az epuletben, igy a jegy nemcsak egy adott napra, hanem egy adott idopontra is  is szol. Ha van lehetoseged, a hazba mindenkeppen nezz be. Allitolag Dalí eloszor csak egy hazat vett, majd kesobb szepen lassan kivasarolta a szomszedait es 7 hazat olvasztott ossze! Az osszesnek o volt a lakberendezoje. Ha kivancsi vagy, hogy nez ki, itt lathatsz rola kepeket.
Lassan visszasetaltunk Cadaqués-be es mire mi visszaertunk, az elsokent beero hosszutavfutok mar nagyban vedeltek a vizet a cel mellett. Kerestunk egy tengerre nezo kavezot es onnan neztuk, ahogy szepen lassan mindegyik beer, az elsok eppen csak 2 ora felett teljesitettek a (ha jol tudom) 21km-t!Jot husolt ez a kisfiu a fa alatt.


A kave utan nekiindultunk, hogy vegigjarjuk a Camino Ronda egy reszet, a Cadaqués- Roses tavot.  A mar mi altalunk is elismert ‘tokeletes Katalan falu’ igy koszont el tolunk. (Igen, a futok a hosszutavfuto csapathoz tartoznak).

No comments:

Post a Comment