Sunday 9 June 2013

Barcelona – Paella (Etelek sorozat II.)

A nyelvcsere orak kereteben dontottuk el, hogy egyutt fogunk paella-t fozni a katalan baratainkkal. Ez volt az elso alkalom, hogy Paul teljesen alapbol, friss hozzavalokkal keszitett paella-t es emiatt mind a ketten nagyon izgatottak voltunk a vacsora miatt. Ugy alakult, hogy sokkal tobbet tanultunk annal, mint hittuk.

Az igazan jo paella nem labasban vagy wok-ban fol. Sajat edenye van, a paellera. Ez egy alacsony, kor alaku femedeny, amit sokfajta meretben lehet a boltokban kapni attol fuggoen, hogy hany embert akarsz etetni. Ugy tunik, a meret a lenyeg, mert ahogy katalan baratunk, Juan Carlos mondta, minnel vekonyabban van az etel az edenyben, annal konnyebben sul at.


A tortenethez tartozik, hogy amikor Juan Carlos-nal voltam az utobbi alkalommal, o lemerte, hogy milyen nagy az o paellera-juk. Egy es fel kezmeretnyi volt. Hazamentem es lemertem a mi paellera-nkat, a kezem pont masfelszer erte at. Csak egy dologrol feledkezdunk meg: Juan Carlos keze nagyobb, mint az enyem! Ezert fel kellett a feleseget, Meritxell-t hivnunk, hogy amikor jon, hozza az o paella edenyuket.

A kovetkezo fontos dolog az ez:


Ez egy nagyon misztikus talalmany, mivel senki nem tudja a nevet! En ‘a fekete kor alaku cucc’-nak hivtam, spanyolul ‘difusor del fuego’, magyarul szerintem valami ‘tuz eloszto’ lenne. Amire ez a nagyon fontos (de nevtelen) dolgot hasznaljuk az az, hogy ez egyenletesen osztja el a langot a paellera alatt. Ez azert nagyon fontos, hogy a rizs mindenhol egyenletesen fojon.

A nagy es hatalmas Jamie Oliver mesterszakacs mix paella receptjet kovettuk. Mi vettunk meg a fo hozzavalokat, mint pl. rizs, csirke stb, es Juan Carlos hozta a titkos hozzavalokat, mint pl. a safrany. Itt vannak a hozzavalok szepen elokeszitve (a hangsuly a ket (!) uveg boron van).


Egy uj technikat is tanultunk olvasztasra: a marvany segit a hust gyorsabban olvasztani! Ki gondolta volna? Itt van az osszes tengeri herkentyu, amit a paella-ba fogunk tenni.


Vegul Meritxell is megerkezett megmentve a napot a nagyon paellera-val es egy masik titkos hozzavaloval: a ‘caldo’. Ez olyan, mint a suritett husleves, csak nem kocka formaban van, hanem folyekony es ezt fogjuk majd a rizsre onteni. Vizzel kevertuk, felforraltuk es hozzaadtuk a fuszereket, pont ahogyan Jamie Oliver irta elo.



Vegre elkezdodott az igazi fozes. Meg elotte Paul betette a csirkeket a sutobe, amik mar ott vartak turelmesen, hogy beledobaljuk oket a paella-ba. Eloszor viszont Paul felvagta a bacon-t es a chorizo-t aprora es az edenybe dobta oket.


Aztan jott a hagyma. (Csak halkan megjegyzem, hogy en vagtam fel a hagymat, szoval az en kezem is benne van az este sikereben. Biztos vagyok benne, hogy a hagymafelvagas modja okozta azt a csodalatos izt!)


Kozben baratunk, Juan Carlos leszurte a tengeri eteleket. Azt tanultunk tole, hogy a calamari-t meg kell szaritani, mielott a paellera-ba tesszuk, kulonben felrobban! (En nem bantam volna megnezni, hogy ez milyen lenne, de nem akartam elrontatni a vacsorat, igy nem szoltam semmit.) Ezutan tettuk bele a paella rizst, eloszor viz nelkul! A rizs eloszor felszivja a choizo-bol es a bacon-bol a zsirt.


Ezutan tesszuk bele a ‘caldo’-t a safrannyal egyutt, ami boldogan uszkal a tetejen.


Szorj paprikat a tetejere…


…es hagyd, hogy bugyogjon.


Hmmm!


Tegyuk bele a csirket is.



Vegul a tenger gyumolcsei. Mostanra mar a rizs majdnem megfott. Azt tanultuk, hogy a rizsbol felszallo para eleg ahhoz, hogy a kagylok es a rakok megfojenek.




Es kesz is van!


Egy nagyon fontos szabalyt kell mindvegig kovetni: nem szabad a rizst megkeverni! Csak hagyd ugy, ahogy van. Azt mondjak, ha a paella eppen a megfelelo ideig fott, a paellera kozepen a rizs kicsit ropogos lesz. A spanyoloknak ez a kedvenc resze.

Ha etteremben eszel paella-t, ket dologra kell figyelni. Azt mondjak, hogy Barcelonaban, vagy barmelyik masik tengerparti varosban minnel kozelebb van az etterem a tengerparthoz, annal frissebb a hal. Ez viszont nem minden esetben igaz, ezert figyelj ra, hogy milyen etterembe lepsz be. A masik fontos dolog, hogy a paella-t az etteremben az edenyeben, a paellera-ban kell felszolgalniuk. Ez azt jelenti, hogy frissen keszul es varnod kell ra egy picit, ezen kivul legalabb 2 embernek kell rendelnie ugyanazt, hogy el tudjak osztani, nincs egyszemelyes paella! Ha tudsz egyszemelyeset rendelni es tanyeron hozzak ki neked, akkor biztos lehetsz benne, hogy ket perccel azelott vettek ki a fagyasztobol es csak bedobtak a mikroba.

Minden keszen all arra, hogy megtamadjuk a paella-t. Ez volt az egyik legfinomabb paella, amit eletemben ettem. Finom vacsora, finom bor es jo tarsasag. Micsoda este!


Kulon koszonet Juan Carlos-nak es Meritxell-nek, hogy segitettek a fozesben.




No comments:

Post a Comment