A nyelvcsere orak kereteben dontottuk el, hogy egyutt fogunk paella-t fozni
a katalan baratainkkal. Ez volt az elso alkalom, hogy Paul teljesen alapbol,
friss hozzavalokkal keszitett paella-t es emiatt mind a ketten nagyon
izgatottak voltunk a vacsora miatt. Ugy alakult, hogy sokkal tobbet tanultunk
annal, mint hittuk.
Az igazan jo paella nem labasban vagy wok-ban fol. Sajat edenye van, a
paellera. Ez egy alacsony, kor alaku femedeny, amit sokfajta meretben lehet a
boltokban kapni attol fuggoen, hogy hany embert akarsz etetni. Ugy tunik, a
meret a lenyeg, mert ahogy katalan baratunk, Juan Carlos mondta, minnel vekonyabban van az etel az
edenyben, annal konnyebben sul at.
A tortenethez tartozik, hogy amikor Juan Carlos-nal voltam az utobbi
alkalommal, o lemerte, hogy milyen nagy az o paellera-juk. Egy es fel
kezmeretnyi volt. Hazamentem es lemertem a mi paellera-nkat, a kezem pont
masfelszer erte at. Csak egy dologrol feledkezdunk meg: Juan Carlos keze nagyobb,
mint az enyem! Ezert fel kellett a feleseget, Meritxell-t hivnunk, hogy amikor
jon, hozza az o paella edenyuket.
A kovetkezo fontos dolog az ez:
Ez egy
nagyon misztikus talalmany, mivel senki nem tudja a nevet! En ‘a fekete kor
alaku cucc’-nak hivtam, spanyolul ‘difusor del fuego’, magyarul szerintem
valami ‘tuz eloszto’ lenne. Amire ez a nagyon fontos (de nevtelen) dolgot
hasznaljuk az az, hogy ez egyenletesen osztja el a langot a paellera alatt. Ez
azert nagyon fontos, hogy a rizs mindenhol egyenletesen fojon.
A nagy es hatalmas Jamie Oliver mesterszakacs mix paella receptjet
kovettuk. Mi vettunk meg a fo hozzavalokat, mint pl. rizs, csirke stb, es Juan
Carlos hozta a titkos hozzavalokat, mint pl. a safrany. Itt vannak a hozzavalok szepen
elokeszitve (a hangsuly a ket (!) uveg boron van).
Egy uj
technikat is tanultunk olvasztasra: a marvany segit a hust gyorsabban
olvasztani! Ki gondolta volna? Itt van az osszes tengeri herkentyu, amit a paella-ba
fogunk tenni.
Vegul Meritxell
is megerkezett megmentve a napot a nagyon paellera-val es egy masik titkos
hozzavaloval: a ‘caldo’. Ez olyan, mint a suritett husleves, csak nem kocka
formaban van, hanem folyekony es ezt fogjuk majd a rizsre onteni. Vizzel
kevertuk, felforraltuk es hozzaadtuk a fuszereket, pont ahogyan Jamie Oliver
irta elo.
Vegre elkezdodott az igazi fozes. Meg elotte Paul betette a csirkeket a sutobe, amik mar ott vartak
turelmesen, hogy beledobaljuk oket a paella-ba. Eloszor
viszont Paul felvagta a bacon-t es a chorizo-t aprora es az edenybe dobta oket.
Aztan jott a hagyma. (Csak halkan megjegyzem, hogy en vagtam fel a hagymat,
szoval az en kezem is benne van az este sikereben. Biztos vagyok benne, hogy a
hagymafelvagas modja okozta azt a csodalatos izt!)
Kozben baratunk, Juan Carlos leszurte a tengeri eteleket. Azt tanultunk
tole, hogy a calamari-t meg kell szaritani, mielott a paellera-ba tesszuk,
kulonben felrobban! (En nem bantam volna megnezni, hogy ez milyen lenne, de nem
akartam elrontatni a vacsorat, igy nem szoltam semmit.) Ezutan tettuk bele a
paella rizst, eloszor viz nelkul! A rizs eloszor felszivja a choizo-bol es a
bacon-bol a zsirt.
Ezutan tesszuk bele a ‘caldo’-t a safrannyal egyutt, ami boldogan uszkal a
tetejen.
Szorj paprikat a tetejere…
…es hagyd,
hogy bugyogjon.
Hmmm!
Tegyuk bele
a csirket is.
Vegul a
tenger gyumolcsei. Mostanra mar a rizs majdnem megfott. Azt tanultuk, hogy a
rizsbol felszallo para eleg ahhoz, hogy a kagylok es a rakok megfojenek.
Es kesz is
van!
Egy nagyon
fontos szabalyt kell mindvegig kovetni: nem szabad a rizst megkeverni! Csak
hagyd ugy, ahogy van. Azt mondjak, ha a paella eppen a megfelelo ideig fott, a
paellera kozepen a rizs kicsit ropogos lesz. A spanyoloknak ez a kedvenc resze.
Ha
etteremben eszel paella-t, ket dologra kell figyelni. Azt mondjak, hogy
Barcelonaban, vagy barmelyik masik tengerparti varosban minnel kozelebb van az
etterem a tengerparthoz, annal frissebb a hal. Ez viszont nem minden esetben
igaz, ezert figyelj ra, hogy milyen etterembe lepsz be. A masik
fontos dolog, hogy a paella-t az etteremben az edenyeben, a paellera-ban kell
felszolgalniuk. Ez azt jelenti, hogy frissen keszul es varnod kell ra egy
picit, ezen kivul legalabb 2 embernek kell rendelnie ugyanazt, hogy el tudjak
osztani, nincs egyszemelyes paella! Ha tudsz egyszemelyeset rendelni es
tanyeron hozzak ki neked, akkor biztos lehetsz benne, hogy ket perccel azelott
vettek ki a fagyasztobol es csak bedobtak a mikroba.
Minden
keszen all arra, hogy megtamadjuk a paella-t. Ez volt az egyik legfinomabb paella,
amit eletemben ettem. Finom vacsora, finom bor es jo tarsasag. Micsoda
este!
Kulon koszonet Juan Carlos-nak es Meritxell-nek, hogy segitettek a
fozesben.
No comments:
Post a Comment