Sunday, 16 June 2013

Tossa del Mar – Cim i Tomba (Etelek sorozat 3.)

Tossa del Mar egy, a Costa Brava-n talalhato sok festoi kisvaros egyike. Nagyon sokan ajanlottak nekunk, hogy latogassuk meg, igy az elozo hetvegen bereltuk egy autot es elmentunk. A szombat este egy reszet egy magyar holggyel csevegve toltottuk, aki mar 15 eve itt el es o javasolta, hogy probaljuk ki a cim i tomba-t vacsorara, es meg egy, a kozelben levo ettermet is ajanlott. Ugy dontottunk, kiprobaljuk es oda mentunk vacsorazni. Habar a varosrol magarol a blognak meg par napot varnia kell, alig varom, hogy bemutassam ezt a helyi kulonlegesseget.

Gondolom ujat mondok, ha elmeselem, hogy regen Tossa del Mar NEM halaszattal ‘kereste a kenyeret’, habar a cim i tomba a halaszat regi tradicioval all osszekottetesben. Abban az idoben a halaszok a nap legnagyobb reszet a tengeren toltottek es ez az etel egy egyszeruen es kenyelmesen elkeszitheto volt a csonakban.

Amikor elindultak halaszni, vittek magukkal egy mini sutot, egy agyagedenyt es az osszes tobbi hozzavalot. Ebedidoben beledobaltak az edenybe a hagymat, a burgonyat, paradicsomot, fokhagymat, adtak hozza vizet, olajat, es az addig kifogott halakbol azokat, amik tul picik voltak, vagy valami miatt nem tudtak volna eladni oket. A vegeredmeny ez a bendot megtolto, nagyon izletes etel lett, sok zoldseggel es friss hallal.

Mi nem nagyon tudtuk, hogy milyen lesz a vacsora, igy amikor kihoztak, mind a ketten folehajoltunk es elkezdtuk vizsgalni a tal tartalmat. Ott figyeltek a krumpli szeletek, ket nagy darab halszelet es par mas pici tengeri hal. Nagyon finomnak tunt.

Nagyon meglepodtem, amikor megkostoltam, mivel az etel izvilaga Magyarorszagra emlekeztetett. Gondolom ezt a krumpli, paradicsom, olaj es a so kombinacioja miatt. Nagyon finom volt es nagyon gyorsan eltuntettuk, meg az edenyt is kitoroltuk a hozza adott kenyerrel. Igy nezett ki.Azt olvastam, hogy minden evben szeptember a cim i tomba honapja Tossa del Mar-ban. Tizenot etterem vesz reszt az esemenyben, es mind a sajat variaciojat fozi, menukent ajanlva eloetellel es desszerttel egyutt. Allitolag sok kulonbseg talalhato az elkeszitesi modban es en nagyon boldogan letesztelnem mind a tizenotot!

No comments:

Post a Comment