Monday, 17 June 2013

Sitges – Viragszonyeg Fesztival 2013 (Corpus Christi Fiesta)

Csak egy hettel az elso latogatasom utan ujra a vonaton ultunk Sitges fele zakatolva. Ez alkalommal a hires Viragszonyeg Fesztvalt, a Corpus Christi Fiesta-t mentunk megnezni.


A fesztivalt minden evben 60 nappal Husvet Vasarnap utan rendezik. Sitges lakoi nagyon koran kelnek es szomszedok, iskolak es szervezett csoportok reszvetelevel viragszonyegekkel teritik az Ovarost. A dekoralt utcakat ‘catifes’-nek, magukat a viragszonyegeket pedig ‘catifes de flors’-nak hivjak. Viszont amig a Girona Viragfesztivalon egesz viragokat hasznaltak a dekoraciohoz, itt a viragok/novenyek reszeit hasznaljak, mint pl. fu, fakereg, rizshej, kavebab, viragszirom vagy magok. A szonyegtervek kulonbozo helyekrol szarmaznak, nehany egy bizonyos temara epul, nehanyat az alkalomra terveznek es egy par pedig gyerekrajzon alapul. Az eredmeny hihetetlen, meg sosem lattam ehhez hasonlot.  


Nehez jo kepeket kesziteni a ‘szonyegekrol’, mivel a legtobb nagyon hosszu es a fenykepezogep nem tudja a hosszat befogni.Probaltam az eredeti tervekrol majd az elkeszult mestermuvekrol is kesziteni fenykepet, hogy ossze tudd oket hasonlitani.
Mivel termeszetes anyagokat hasznaltak, a ‘szonyegek’ igazabol 3D-sek, de ezt csak akkor lathatod igazan, ha leguggolsz es az utca szintjerol nezed oket.

Ez volt az en kedvencem. Ha jol hamoztam ki a katalan leirasbol, ez a ‘szonyeg’ a Halaszok Szovetsege altal keszult es ez az ev volt az elso alkalom, hogy ok is reszt vettek. Nagyon tetszett, hogy nemcsak viragokat-novenyeket hasznaltak, hanem ujrahasznaltak ‘szemetet’ is a dekororaciohoz.


Rengeteg mas esemeny is zajlott a varosban a fesztivallal kapcsolatosan, mint peldaul egy vallasos felvonulas, vagy egy bonsai kiallitas, de sajnos nekunk nem volt idonk, hogy mindent megnezzunk. Volt viszont egy dolog, amit nagyon meg szerettem volna nezni, igy futnunk kellett, hogy idoben odaerjunk, mielott befejezodott. A fesztival hivatalos weboldalan csak a nevet talaltam az esemenynek: ‘Tojas tanc’ es semmi tobb informacio nem volt rola. Nagyon kivancsi voltam, hogy vajon mi lehet ez es elkepzelni sem tudtuk, hogy mi var majd rank. Amikor odaertunk az eldugott kis terre, nevetesben tortunk ki. Mindenre gondoltunk, de erre sosem gondoltunk volna!


A Fesztival csak egy napig tart, igy megeri erre a napra tervezni a latogatast. A ‘szonyegek’ egesz nap az utcakon vannak, igy rengeteg idod van a 17 strand kozul valasztani egyet es sutkerezni a napon, vagy kiprobalni egy  kulonleges spanyol vacsorat a rengeteg etterem egyikeben.


No comments:

Post a Comment