Saturday, 20 July 2013

Barcelona - A Holi Fesztival II.

Ebben az evben mar lattunk egy Holi Fesztivalt Paullal aprilisban, de sajnos akkor tul keson ertunk oda es addigra a fesztival mar befejezodott. Akkor ingyenes volt es a szinpadon mutattak be indiai tancot es Bollywood enekesek is szerepeltek. Ugy tunt, nagyon jo buli volt, igy amikor meglattam, hogy lesz megegy, egybol vettem magunknak jegyet.

The Holi Fesztival Indiabol ered. A teli evszak vegen unneplik az utolso teleholdkor, ami altalaban februar vegere/marcius elejere esik. Hinduk ezrei vesznek reszt az esemenyen minden evben, hogy az uj evszak, a tavasz eljovetelet es annak megannyi szineit unnepeljek. A fesztival ket napig tart es ezalatt az emberek illatos porokat es parfumoket szornak egymasra. A masik fontos aspektusa az esemenynek az, hogy a tarsadalmi korlatok elmosodnak es oreg es fiatal, ferfi es no, gazdag es szegeny egyutt unnepel.

Ez az, amirol a Holi Fesztival szol Indiaban. A hagyomany a sok kivandorlo indiaival az egesz vilagra atterjedt, akik vittek magukkal a fesztivalt. A tobbi nemzet gyorsan rajott, hogy egymast dobalni szines porokkal, mikozben uvolt a zene, az igazabol hatalmas szorakozas, es az egesz tradicio a szorakoztatoipar reszeve valt. Manapsag Europa 25 orszagaban rendezik meg ezt a fesztivalt es lehet, hogy cinikus vagyok, de nekem ugy tunik, az egeszre ratette a kezet a szorakoztatoipar.

Mivel meg sosem voltunk igazan reszesei ennek az esemenynek, mindenkeppen meg akartuk nezni. Haromfele jegyet arultak, egy sima belepot, egy olyat, amihez 5 zacsko port kaptal (az egyik ingyen, ha ha), es a harmadikkal pedig 5 zacsko port es meg egy fesztival polot is kaptal. Az elso kettobol vettem egyet - egyet.

Ugyelned kell arra, hogy mit viselsz a fesztival napjan. Tanacsos feher felsoben lenni, mivel azon szepen mutatnak a szinek, viszont abban is biztos lehetsz, hogy ez a ruhadarab menthetetlen lesz. Latvanyos volt, ahogy a fesztival bejaratahoz vezeto ut tele volt feher emberekkel.

Amikor vegre bejutottunk, beszereztuk a zacskokat, majd elindultunk felfedezni a terepet.


Az esemeny ‘penzneme’ a token volt, amit a felallitott satorokban vehettel met. A tokeneket etelre, italra, meg tobb zacsko porra, arcmaszkra vagy fesztival polora kolthetted.


A nap egesz delutan sutott, kb. 29 fok volt. Felallitottak egy ‘Zuhany’ satrat, ahol le lehetett hulni…


…vagy odaallhattal valamelyik viztomlohoz. Ez a biztonsagi or magara vette a feladatot, hogy lepermetezzen mindenkit, aki kozel mereszkedik.

  
A legtobb ember a szinpad elott gyulekezett…


…de a hatterparti a viztomlok korul zajlott.A napon 5 DJ latszott ketoras szetteket. Minden oraban megallitottak a zenet es egy bemondo jott fel a szinpadra. Megkert mindenkit, hogy keszitse elo a zacskokat, majd a visszaszamlalas utan mindenki a levegobe hajitot egy zacskot. A latvany hatalmas volt.
A helyszin ket oldalan barok vartak a szomjas partizokat, es sok etelsator is volt. A kedvencem ez a hatalmas paellera volt, ami csirke paella-val volt tele, es mi is ebbol ettunk a nap vegen.


Indiai sator is volt, de az indiai konyha nem tunt nepszerunek. Pedig ez volt az egyetlen Indiai resze az egesz fesztivalnak.


A por, amit az emberek egymasra dobalnak, nem veszelyes az egeszsegre, de tanacsos a szemet es a szajat eltakarni. Nekunk semmi vedelmi eszkozunk nem volt es neha nehez volt a sok portol lelegezni.


Mindent osszevetve nagyon jo parti volt, mi nagyon jol ereztuk magunkat. A vegere nyakig be voltunk boritva szines porral es belefaradtunk a sok tancolasba. Bucsuzasul mutatok meg par kepet a fesztivalrol.No comments:

Post a Comment