Sunday, 14 July 2013

Barcelona – Tibidabo Hegye

A Tibidabo Hegy kozvetlenul Barcelona mogott terul el es 1986 ota a varos resze, amikor is megepitettek az elso oda vezeto utat. Ez a Collserola hegyvonulat legmagasabb pontja (512m), ami eszakrol oleli korbe a varost. A nev, Tibidabo, a Bibliabol szarmazik, abbol a reszbol, ahol a Satan megkisertette Jezust. A Biblia szerint a Satan erre a hegyre vitte fel Jezust, hogy felajanlja neki a vilagot ezekkel a szavakkal: ‘Haec omnia tibi dabo si cadens adoraberis me’ (Mindez a tied, ha engem imadsz - szabadforditas).

Amikor elersz a hegy tetejere, Barcelona es a Foldkozi – tenger panoramaja terul el elotted. Sok kavezobol csodalhatod a latvanyt.Habar csak a latvany miatt is erdemes megtenni az utat, Tibidabo ennel sokkal tobb mindent nyujt. A hegy legtetejen talalod a romai katolikus Tibidabo Templomot, vagy a Temple Expiatori del Sagrat Cor-t (Jezus Szive Engesztelo templom). A tundervart idezo sziluettje a varos rengeteg pontjarol lathato.

Erdekes modon egybol a templom elott talalhato a hegy legnagyobb atrakcioja: a szazeves Tibidabo Vidampark. A kovetkezo blogomban majd ide is ‘benezunk’.
Ha meg mindig nem volt eleg a nagyszeru kilatasbol, latogass el a Torre de Collserola-hoz, ami egy modern tavkozlesi torony es egy rovid setara van a templomtol. A torony aljabol egy uveglift viszi fel a latogatokat 560m-es magassagba.


Vegul, de nem utolso sorban, kulonbozo kirandulo osvenyek kozul is lehet valasztani.


Habar Tibidabo a varostol egy kisse tavol fekszik, nagyon egyszeru eljutni idaig. A legkonnyebb valasztas a Tibidabo Busz (T2A), ami a Plaça de Catalunya – rol indul es egybol a hegy tetejere visz. Ezen kivul vonattal elmehetsz az Av. Tibidabo-ig (L7). Innen egy tortenelmi kek villamos, a Tramvia Blau visz fel a Fogaskerekuig (Funicular). Ez pedig teljesen a hegy tetejere visz. A villamost es a fogaskerekut is 1901-ben nyitottak meg, hogy az embereket a Tibidabo csodaihoz szallitsak.
No comments:

Post a Comment