Saturday, 21 December 2013

A Hatok Tanca

A decemberi ‘puente’, vagyis hosszu hetvege megegy kulonleges esemenyt tartogatott szamomra: la Danza de los Seises vagyis a Hatok Tanca.

Ez a tanc egy nagyon regi hagyomanyt elevenit meg, ami allitolag a XV. szazadban kezdodott, Spanyolorszag visszahoditasa utan. Csak harom alkalommal az eveben lathato, amikor is kisfiukat oltoztetnek be gyonyoru, tradicionalis oltozekbe, akik Sevilla Katedralisaban az oltar elott tancolnak. A Katedralis korusa es egy kis vonos zenekar kiseri oket. A korai evekben a csorgodob is szerepet kapott, manapsag azonban kasztanyettat hasznalnak nehany dal kisereteul. Azt hallottam, hogy a resztvevo kisfiuk mind arvak. Allitolag a ruhajuk es a dalok a XVI. szazad ota valtozatlanok.

Az interneten rengeteg weboldal irt errol a tancrol valami nagyon kulonlegeset igerve, es az, hogy evente csak haromszor lathato, nagyon kivancsiva tett. Igy tortent, hogy a tanc masodik napjan, December 9-en en is ott varakoztam a Katedralisban a tobbi nezovel egyutt. A mise delutan 5-kor, nagy harangszo kozepette kezdodott es a kisfiuk fel ora mulva jelentek meg. Mindenkinek elallt a lelegzete es hirtelen fenykepezogepek es kamerak tomkelege kerult elo a zsebekbol es taskakbol. En is bealltam a dokumentalok soraba.

Nem vagyok benne biztos az ‘igazan kulonleges elmeny’-ben, vagy ‘az alkalom hatalmas meltosaga’-ban, es a teny, hogy a beigert hat tancos helyett tiz kisfiut lattam, meglepeteskeppen ert. Ettol fuggetlenul nagyon bajosnak talaltam az esemenyt.


Egyertelmu volt, hogy a gyerekek kisse kenyelmetlenul erzik magukat a ruhaban es folyamatosan a kabatkat huzogattak vagy a kalapjukkal jatszottak. Habar betanultak a koreografiat es a kisebbek a nagyobbak lepeseit kovettek, nehany alkalommal valaki megis a rossz iranyba indult es ez gyorsan elfojtott mosolyt csalt a tobbiek arcara.


A Danza de los Seises december 15-eig minden nap lathato volt a Katedralisban, a belepes ingyenes. A kovetkezo alkalom, amikor ezt a tancot eloadjak, majd a Corpus Christi unnepe alatt lesz, amikor is a gyerekek kek helyett piros ruhaban fognak megjelenni.
No comments:

Post a Comment