Thursday, 12 December 2013

Córdoba Mecset-Katedralisa

A córdobai latogatasunk napjanak delutanjan vegre eljott az ido, hogy mi is megnezhessuk a varos leghiresebb monumentumat, amit mindenki, aki ide jon, latni akar, a  Córdoba Katedralist, vagy a Mecsetet.

Ha mar egy ideje olvasod a blogomat, akkor tudod, hogy mar rengeteg gyonyoru katedralist volt szerencsem megnezni Spanyolorszagban. Ezek mindegyiket felulmulja Córdoba Mecsetje. Az epulet tortenelme nagyon mozgalmas. Eredetileg egy pogany templom volt, aminek a tetejere epitettek egy kereszteny templomot. A muzlim uralom alatt a templombol egy szereny mecset lett, amit kesobb a Nagy Mecsette alakitottak at. Spanyolorszag visszahoditasa utan a Mecsetet Katedralissa alakitottak at. De ahhoz, hogy ezt jobban ertsuk, nezzuk bele a varos tortenelmebe.

Córdoba egy nagyon regi varos, mar mielott a romaiak megerkeztek az I. szazadban, mar akkor volt itt egy varos. A Romai Birodalom reszekent a varos fontos eroditmennye valt, es ennek meg mindig sok nyoma van, mint peldaul a Romai Hid, vagy a gyonyoru mozaikok Córdoba Alcázarjaban.

Amikor a Muzlimok ratettek a kezuket a varosra, egybol az Iszlam Kalifatus fovarosava neveztek ki. Mivel a muzlim vallas tolerans mas vallasok irant, mint peldaul a kereszteny es a zsido, az elkovetkezendo par evszazad alatt a varos kiviragzott. Annyira, hogy a Wikipedia szerint a X. szazadban Córdoba volt a vilag legnepesebb varosa es egyben a tudomanyok kozpontja is. Córdoba Nagy Mecsetje ebben az idoszakban szuletett.

Amikor athaladsz a minaret alatt, ami ma harangtoronykent szolgal, az elso dolog, amit eszreveszel, az a belso udvar. Ez a mor patio tele van narancsfakkal es szokokutakkal.

Es vegre belepsz a Mecsetbe. A hypostyle imadkozo terem (a szo azt jelenti, hogy ‘tele van oszlopokkal’) latvanyatol elall a lelegzeted. A szimmetrikus ivek sokasaga megnoveli a teret elotted. Alighogy tettunk par lepest, Paul el is tunt, hogy kepeket keszitsen roluk. Ezek a legjobbak.
Az ivek feher es piros teglakbol vannak osszerakva. Ha kozelebb mesz, azt is lathatod, hogy  az oszlopfok mind kulonbozoek. Ez azert van, mert ezeket a kornyeken talalt regi kereszteny templomokbol ‘loptak’ (vagy ujrafelhasznaltak, perspektiva kerdese).Egy mecset legfontosabb resze a Mihrab, vagyis az imadkozo fulke. Ez mindig Mecca iranyaba mutat, Az itt lathato gyonyoruen van dekoralva arannyal es mas elenk szinekkel. Habar a muzlimok szamara ez hatalmas fontossaggal bir, itt mogottuk ironikusan a nyilvanos WC talalhato.
A soron kovetkezo kalifak mind adtak egy-ket reszletet a Mecsethez. A legnagyobb reszt az utolso adta, aki a legtobbet akarta a legkevesebb penzert. Ennek az eredmenye peldaul, hogy ezen a reszen az ivek a piros-feher teglak helyett csak feherek, a piros reszeket csak befestettek.Miutan Izabella es Ferdinand visszahoditotta Córdobat 1236-ban, egy kereszteny templomot pottyantottak a kozepebe. Nagyon lenyugozo es kulonleges.


A latogatas haromfele modon oldhato meg. Hetfotol szombatig minden reggel ingyenes a belepes. Az egyetlen hely, ahova nem engednek ekkor az a kozepso, kereszteny reszbe nem mehetsz be, viszont oldalrol benezhetsz es lathatod a legnagyobb reszet. 10-tol este 6-ig 8 euro a belepo es a kozepso resz is latogathato, vasarnap es unnepnapokon roviditett a nyitvatartas. A harmadik, legdragabb opcio az ejszakai latogatas, ami 18 euroba kerul. Nezd meg a weboldalukat latogatas elott (spanyol es angol).Sokan gondoljak, hogy a Mecset ‘megrongalasa’ a kereszteny templom beillesztesevel majdhogynem buncselekmenynek szamit, mivel ‘elrontottak’ egy muveszi sorba illo epuletet. A turavezetonk, Rafael erre mondott egy erdekes dolgot, ami szerintem sokak szamara elgondolkodtato. Azt mondta, hogy rengeteg gyonyoru muzlim epuletet romboltak le a Katolikus uralkodok ideje alatt. Azzal, hogy atalakitottak, egyben meg is mentettek a Mecsetet, igy a kesobbi generaciok is megcsodalhatjak.


A Nagy Mecset kulonleges tortenelemenel fogva nagy fontossaggal bir mind a ket vallas szamara. Erdekes (es szomoru) modon a muzlim kisebbseg egesz Spanyolorszag teruleten mar evek ota kervenyezi, hogy a templomban szabadon imadkozhassanak de eddig meg a Romai Katolikus Egyhaz es a Vatikan is elutasitotta keresuket.


No comments:

Post a Comment