Wednesday 4 December 2013

Hogyan keszitsunk spanyol tortilla-t

Eleg nagy szegyen, de tobb, mint fel evig tartott nekunk, mire vegre megprobaltuk elkesziteni ezt az egyszeru, de nagyon finom spanyol etelt. Mint mindig, amikor fozesrol van szo, spanyol baratainkat kertuk meg, hogy segitsenek. A muvelet komoly volt, mivel mindannyiunknak fontos feladat jutott. Ez alkalommal Juan Carlos feladta a fakanalat es a kotenyt es helyette az italokra koncentralt (ami ugye majdnem ugyanolyan fotos resze az ebednek, mint az etel), Meritxell atvette a konyhafonok szerepet a mini-konyhankban, en a jegyzetelessel es fenykepezessel voltam elfoglalva, es Paul… Paul azzal volt elfoglalva, hogy minden rendben menjen.

A hozzavalok felkutatasa meglepoen neheznek bizonyult, mivel Albayzín-van nincsenek nagy boltok, de vegul sikerult mindent osszeszednunk harom nap leforgasa alatt es egy kis utolso pillanatban beiktatott vasarlassal. Itt vannak a hozzavalok, amit egy 4 ember reszere keszulo tortilla kivan:
-          1 nagy hagyma
-          4 nagyOBB krumpli (Meritxell nagyon fontosnak tartotta, hog ‘nagyobb’ legyen)
-          8 tojas
-          300ml oliva olaj
-          So
Ezekkel a mennyisegekkel kezdtunk, de vegul teljesen megvaltoztattunk mindent. Figyelj arra, hogy olyan serpenyot hasznalj, ami nincs osszekarcolva, hogy a tortilla ne ragadjon hozza a sutes soran.

1.      A vilag legunalmasabb fozesi elokeszuletevel kezdunk: hamozd meg a krumplikat
2.      Amikor kesz vagy, egybol vagd oket fel darabokra. A spanyolok itt ket kulonbozo csoportba oszlanak:
-          Az egyik kis darabokat vag ki belole
-          A masik szeleteli (Meritxell is ebbe a csoportba tartozik)



3.      Szeleteld fel a hagymat, ugyanugy mint a krumplit.


4.      Verd fel a tojasokat.


5.      Dobd olajba az elso adag krumplit. Addig susd oket, hogy eppen at legyenek sulve, de ne legyenek ropogosak.


6.      Egyenesen a felvert tojasba mennek. Adj hozza sot.
(Nehanyan a hagymahoz keverik a sot.)


7.      Susd meg a masodik adag krumplit, ezt mar lehet egy kisse ropogosra sutni.
8.      A krumpli a tojasba megy, a hagyma pedig a krumpli utan az olajba.


9.      Keverd bele a sult hagymat is a tojas-krumpli keverekbe.


10.  Szedegesd ki a maradek hagymat az olajbol es ontsd ki az olaj nagy reszet.

11.  Amikor beleontod a maradek olajba a tojas-hagyma-krumpli kotyvalekot, magas lang legyen beallitva, aztan vedd le kozepesre, hogy a tojas at tudjon foni anelkul, hogy megegjen.

12.  Egy fakanallal valaszd el a kotyvalekot a serpenyo szelerol, hogy ne egjen oda.


13.  Amikor a tojas mar felig atfott, akkor jon
A KRITIKUS PILLANAT,
amikor meg kell forditanunk a felig kesz tortilla-t.

14.  Mi szerencsesek voltunk, mivel kaptunk a vendegeinktol egy ‘tortilla atfordito cucc’-ot, ami nagyban hozzasegitett a muvelet sikeres elvegzesehez, de ezt amugy egy nagyobb labas teteje is megteszi. Vedd a langot magasra, majd megint vissza.




15.  Amikor atfoditottad, csusztasd vissza a serpenyobe es egy fakanal segitsegevel alakitsd tortilla formajura.


16.  Forditgasd meg parszor, ha szukseges.

17.  Ekkor mar nem kell neki a lang, a visszamarado meleg eleg ahhoz, hogy atpuhuljon.

Es ennyi, kesz! Azt modjak, akkor igazi, ha a kozepe meg egy kicsit lagy, amikor felvagod.
Melegen es hidegen is lehet talalni, mind a ket modon nagyon finom. Mi mind a ketfele modon kiprobaltuk.:-)





Meg gyorsan elmeselek egy erdekes tortenetet. Hallottal mar Ferran Adriá-rol, az El Bulli etterem hires foszakacsarol? (Ez az etterem vezette a ‘vilag legjobb etterme’ listajat, ha jol tudom, ot even keresztul.) Ha a pletykaknak hinni lehet, a szakacsnak van egy sajat tortilla receptje, ami igy nez ki:
1.: Vegyel egy adag chips-et.
2. Tord a tojasokat egybol a zacskoba.
3. Razd fel.
4. Ontsd az egeszet a serpenyobe es susd meg.

5. Kesz.


No comments:

Post a Comment