Saturday 14 December 2013

Andaluz etelek

Granadaban nemigen volt ra alkalom, hogy etterembe menjunk, mivel minden alkalommal, amikor elmentunk meginni valamit, folyamatosan kaptuk az ingyenes tapas talakat az italokhoz (itt olvashatod a tapas bar listamrol). Viszont mielott Cordobaba mentunk, megkertem az ott elo barataimat, Rafaelt es Salvadort, hogy vigyenek el minket egy olyan etterembe, ahol vegre megkostolhatjuk az Andaluz konyha par kulonlegesseget.

Barataink kivittek minket a turista reszlegbol es bevittek egy zsufolt etterembe, amit ´La Cazuela´-nak hivnak. Ugy tunt, mi voltunk az egyetlen kulfoldi vendegek, igy biztosak lehettunk benne, hogy a tobbi asztalnal a helyiek ulnek. Ez mar eleve jol indult. Amikor megkaptuk a menut, egybol tovabbadtuk a fiuknak, hogy valasszanak helyettun. Az egyetlen keresunk az volt, hogy a valasztott etelek tipikusak legyenek a kornyekre. Vegul ezeket kostoltuk meg.

Salmorejo
Hallottal mar a ‘gazpacho’-rol? Ez egy tipikus spanyol zoldsegleves, amit hidegen talalnak es nagyon frissito egy meleg nyari napon. Andaluziaban ennek egy valtozatat keszitik, a salmorejo-t. Nagyon egyszeru az elkeszitese. Dobaj paradicsomot, kenyeret, olajat, foghagymat es ecetet a turmixgepbe es nyomd meg a gombot (miutan a tetot biztonsagosan racsavartad). A salmorejo tipikusan surubb, mint a gazpacho, de ugyanolyan frissito hatasa van. A mi levesunk tetejet tojas- es szalonnadarabokkal diszitettek.


Kesobb elmentunk egy Gasztronomiai Piacra, ahol az egyik pult ‘keszitsd magad’ salmorejo-t arult. Legalabb 10 kulonbozo hozzavalo kozul lehetett valasztani, amit aztan az alapleveshez kevernek, es volt koztuk tintahal tinta is!

Berengenas con miel
Ez egy masik tipikus Andaluz etel. A hosszu darabkak, amik ugy neznek ki, mint a sultkrumpli, igazabol felvagott padlizsan. Az egesz talra aranylo mezet csorgattak es habar az izek kulonbozonek tunnek, a ketto kombinacioja nagyon finom volt. Nehany darabot meg a salmorejo-ba is martogattunk.


Flamenquín
Ahogy ezt meglattuk, tudtuk, hogy izleni fog, mivel ez alapvetoen a cachopo egy valtozata, ami a kedvenc Asztur etelunk! (itt olvashatsz a cachopo-rol.) Itt a hust felgorgettek, felvagtak es sultkrumplival es majonezzel talaltak.


Cordefrito
Puha barnyhus darabok foghagymaval izleleve vorosboros szoszban krumplidarabokkal Pault a francia konyha izeire emlekeztette.


Vegul egy finom Andaluz ital, amit en gyorsan megszerettem: a tinto verano. Nagyon egyszeru az elkeszitese: tolts meg egy poharat jeggel es onts fel felig vorosborral (vino tinto) es limonadeval. Salvador boldogan mutatta be az elkesziteset.


Az ebed vegenel meg ket lanyka csatlakozott hozzank, majd egyutt elmentunk egy barba, aminek a teraszan ittunk egyet egyutt. Ezzel a cordobai utunk vegere ertunk.

Kulon koszonet Rafaelnek es Salvadornak, amiert bemutattak nekunk szulovarosukat. Mar alig varjuk a kovetkezo latogatast!  


No comments:

Post a Comment