Granadaban
nemigen volt ra alkalom, hogy etterembe menjunk, mivel minden alkalommal,
amikor elmentunk meginni valamit, folyamatosan kaptuk az ingyenes tapas talakat
az italokhoz (itt olvashatod a tapas bar listamrol). Viszont mielott Cordobaba
mentunk, megkertem az ott elo barataimat, Rafaelt es Salvadort, hogy vigyenek
el minket egy olyan etterembe, ahol vegre megkostolhatjuk az Andaluz konyha par
kulonlegesseget.
Barataink
kivittek minket a turista reszlegbol es bevittek egy zsufolt etterembe, amit ´La
Cazuela´-nak hivnak. Ugy tunt, mi voltunk az egyetlen kulfoldi vendegek, igy
biztosak lehettunk benne, hogy a tobbi asztalnal a helyiek ulnek. Ez mar eleve
jol indult. Amikor megkaptuk a menut, egybol tovabbadtuk a fiuknak, hogy
valasszanak helyettun. Az egyetlen keresunk az volt, hogy a valasztott etelek
tipikusak legyenek a kornyekre. Vegul ezeket kostoltuk meg.
Salmorejo
Hallottal mar a ‘gazpacho’-rol?
Ez egy
tipikus spanyol zoldsegleves, amit hidegen talalnak es nagyon frissito egy
meleg nyari napon. Andaluziaban ennek egy valtozatat keszitik, a salmorejo-t. Nagyon egyszeru az
elkeszitese. Dobaj paradicsomot, kenyeret, olajat, foghagymat es ecetet a
turmixgepbe es nyomd meg a gombot (miutan a tetot biztonsagosan racsavartad). A salmorejo tipikusan surubb,
mint a gazpacho, de ugyanolyan
frissito hatasa van. A mi levesunk tetejet tojas- es szalonnadarabokkal
diszitettek.
Kesobb elmentunk egy Gasztronomiai Piacra, ahol az egyik
pult ‘keszitsd magad’ salmorejo-t arult.
Legalabb 10 kulonbozo hozzavalo kozul lehetett valasztani, amit aztan az
alapleveshez kevernek, es volt koztuk tintahal tinta is!
Berengenas con miel
Ez
egy masik tipikus Andaluz etel. A hosszu darabkak, amik ugy neznek ki, mint a
sultkrumpli, igazabol felvagott padlizsan. Az egesz talra aranylo mezet
csorgattak es habar az izek kulonbozonek tunnek, a ketto kombinacioja nagyon
finom volt. Nehany darabot meg a salmorejo-ba
is martogattunk.
Flamenquín
Ahogy
ezt meglattuk, tudtuk, hogy izleni fog, mivel ez alapvetoen a cachopo egy valtozata, ami a kedvenc
Asztur etelunk! (itt olvashatsz a cachopo-rol.)
Itt a hust felgorgettek, felvagtak es sultkrumplival es majonezzel talaltak.
Cordefrito
Puha
barnyhus darabok foghagymaval izleleve vorosboros szoszban krumplidarabokkal
Pault a francia konyha izeire emlekeztette.
Vegul
egy finom Andaluz ital, amit en gyorsan megszerettem: a tinto verano. Nagyon egyszeru az elkeszitese: tolts meg egy poharat jeggel es onts fel
felig vorosborral (vino tinto) es limonadeval. Salvador boldogan mutatta be az
elkesziteset.
Az
ebed vegenel meg ket lanyka csatlakozott hozzank, majd egyutt elmentunk egy
barba, aminek a teraszan ittunk egyet egyutt. Ezzel a cordobai utunk vegere
ertunk.
Kulon
koszonet Rafaelnek es Salvadornak, amiert bemutattak nekunk szulovarosukat. Mar
alig varjuk a kovetkezo latogatast!
No comments:
Post a Comment