Thursday, 5 December 2013

A Sierra Nevada

A Sierra Nevada egy hegyvonulat Del-Spanyolorszagban, Andaluziaban. A nev azt jelentik hogy ‘havas hegyvonulat’. A spanyol ‘sierra’ szo igazabol a furesz fogait jelenti es itt a hegycsucsokra utal.


Sokan nem is tudjak, hogy van egy hatalmas hegy Del-Spanyolorszagban es az az erdekes, hogy eppen itt van az orszag belfoldi reszenek legmagasabb pontja, a Mulhacén, ami eleri a 3478m magassagot. A terulet egyben egy nemzeti park is, ami a nevet viseli.Allitolag ez a legfiatalabb hegyseg a Foldon. Abban az osi idoszakban szuletett, amikor a tektonikus mozgasok egesz continenseket tologattak a Fold felszinen es meg mielott a dolgok lenyugodtak volna, Afrika meg gyorsan, az utolso pillanatban befurakodott Spanyolorszag ala. Ez volt annak az oka, hogy egy ideig meg elefantok is rohangaltak a Sierra Nevadaban. Habar ezeket mar nem lathatod, sok mas dolog van, amit a vilagon cask itt talalhatsz meg egyedul, ezek azonban csak novenyek es izeltlabuak formajaban vannak jelen.

Az itt lathato kepeket a Mirador de Trevéres kilatobol keszitettuk, ami 2500m magasan talalhato. Tiszta napokon lathatod a tengert, ami csak 50-60-km-re van innen, es ha jo a szemed, meg Afrika partvonalat is megpillanthatod. Mogotted a hegyvonulat huzodik, es van par csucs, ami meghaladja a 3000m magassagot.
Azon kivul, hogy a hely egy igazi paradicsom a kirandulni vagyoknak, van itt meg egy masik fontos dolog is: egy sipalya! Decembertol februarig elvezheted a havat es johetsz sielni, vagy eppen snowboard-ozni. Csak egy oranyira fekszik Granadatol, igy a megkozelitese nagyon egyszeru, foleg, ha az erre a celra inditott buszjaratot veszed igenybe. Nagyon sokan jonnek ide, hiszen ez az egyetlen hely egesz Del-Spanyolorszagban, ahol ezt megtehetik.

A kovetkezo blogjaimban bemutatom a hegyseget kozelebbrol es gyonyorkodhesz a csucsrol keszitett kepeinkben is.


No comments:

Post a Comment