Wednesday, 18 December 2013

Seville – La Feria de Belén

Mivel Karacsony gyorsan kozeledik, ugy dontottem, hogy megszakitom a granadai kalandjainkat es elkezdem bemutatni a spanyol karacsonyi tradiciokat. Mar par hete Sevilla varosaban elunk, igy az itteni unnepi keszulodesrol fogok beszamolni.

A kozeledo Karacsony elso jele a Feria de Belén, vagyis a Szuletesi Jelenet Vasara, ami mar november 30-an megnyilt Sevilla Katedralisa mellett. Mivel ez egy nagyon tipikus spanyol hagyomany, en egybol mentem, hogy lefenykepezzem nektek.Spanyolorszagban a Szuletesi Jelent, vagyis a belen nagyon fontos es ugy tunik, Sevilla varosanak a hagyomany megtartasaban kiemelkedo szerep jutott, allitolag ez a legnagyobb vasar az egesz orszagban. Majdnem minden otthonban van egy, lathatod oket a legtobb bolt kirakataban, bankokban es belso kertekben, amiket ilyenkor megnyitnak a kozonseg szamara, hogy megnezhessek oket. Meg egy Ruta de Belén-t is szerveztek, ami egy ‘Szuletesi Jelenet Osveny/Tura’ es vegigvezet a varos legszebb bemutatott jelenetein.

Mindent megtalalsz itt a vasarban, ami a sajat belen-ed epitesehez kell. Nemcsak az alapveto, megszokott figurak, mint Maria, Jozsef, a Baba, vagy a Harom Kiralyok, hanem rengeteg kiegeszito elem is, hogy meg elethubb legyen a jelenet.

Allatok minden alakban es meretben (a szamar egyertelmuen nagy kedvenc), etelek, husok, zoldseg-gyumolcs, falubeliek, minden, amit csak el tudsz kepzelni!

A kinalaton levo kulonbozo hazakbol egy egesz varost lehet epiteni.Vannak itt tavacskak, kertek, folyok amiben folyik a viz, mozgo szelmalmok, barmi ami kellhet.


Meg ‘fesd magad’ resz is van!


Sok kulonbozo valtozatu belén kozul valaszthatsz.

Az en szemelyes kedvencem ez a szines, kisse szokatlan belén sator. Ezek a kis pici jelenetek Del-Amerikabol jottek es az otletesseguk mindenkit megmosolyogtat.

No comments:

Post a Comment