Monday, 30 December 2013

Karacsony Spanyolorszagban

Ahogy mar emlitettem, Karacsony Spanyolorszagban nem december 24-en tortenik, hanem januar 5-en, amikor a varva-vart Kiralyok vegre megerkeznek, hogy elhozzak az ajandekaikat.

Ettol fuggetlenul itt is megunneplik a Kis Jezus szuletesnapjat. Ekkor itt is osszejon az egesz csalad es egyutt toltik az Unnepeket. Itt is van Ejfeli Mise, habar itt ‘La Misa del Gallo’-nak, vagyis a Kakas Misejenek hivjak. Ez azert van, mivel a kozhiedelem szerint egy kakas kukorekolt Jezus szuletesekor.

Altalanossagban beszelve itt is van karacsonyfa es szepen fel is diszitik, habar itt nem igazi fat, hanem muanyag fat allitanak (legalabbis itt delen). Nincsenek ajandekok, csak az 5 ev alatti gyerekek kapnak egyetlen-egy ajandekot, az idosebbeknek varniuk kell meg par napot.

Itt is tartanak egy nagy csaladi vacsorat, habar itt nincs kulon karacsonyi menu. Altalaban esznek halat, es meg valami mas hust, de ez mindenhol valtozo. Ettol fuggetlenul a vacsora kulonlegesebb (ertsd dragabb), mint maskor. A desszert azonban nagyon is tipikus. Sok kis sutibol all, olyanokbol, mint polvorones, monteditos ed bocaditos.Vegul megegy esszencialis resze a vacsoranak: a spanyol buborekos bor, a Cava.


No comments:

Post a Comment