Friday, 26 April 2013

Barcelona - A zold papagajok

Ha ellatogatsz Barcelona parkjaiba, biztos lehetsz benne, hogy talalkozni fogsz ezekkel a zold madarakkal. Mar messzirol hallani lehet a csivitelesuket, a palmafak tetejen feszkelnek, ide-oda ropkodnek es gyakran a foldon a galambokkal egyutt keresgelnek ennivalot. Nagyon exotikusnak hatnak es a turistak gyakran keszitenek roluk kepeket, mint ahogy en is tettem. Nagyon edesek, es mosolyt csalnak az emberek arcara.


Senki nem tudja pontosan, hogy hogyan kerultek ide, de van ket felteves. Az egyik szerint kb. 20 eve kiszabadultak az allatkertbol, de annyira szerettek a parkokban elni, hogy vegul ott maradtak. A masik tortenet szerint a 70-es evekben nagy divat volt papagajt tartan, de mivel nagyon hangosak voltak, a tulajdonosok szabadon engedtek oket. Az eredeti 50 madarbol gyorsan 2000 lett, es a szam egyre novekszik.

Barmelyik tortenet is igaz, az igazsag az, hogy nagyon nagy problemat okoznak itt Spanyolorszagban. Nemcsak Barcelonaban, hanem mar Madridban, Tarragonaban es a Balear-szigeteken is elterjedtek.

NAGYON hangosak es mindent felfalnak, amit latnak, amivel sok gondot okoznak a gazdaknak. Ezen kivul az oshonos madarakat is fenyegetik. Ha erdekel, itt olvashatsz rola bovebben egy jo BBC cikkben (angol).

No comments:

Post a Comment