Monday, 15 April 2013

Barcelona - A Sardana Tanc


Ahogy emlitettem az elozo blogban, tegnap uton az Embertornyok fele zene utotte meg a fulunket es lattuk, hogy sok ember gyult ossze a Katedralis elott, igy odamentunk, hogy megnezzuk, mi ennek az oka. Eppen Neptanc Fesztival volt, pontos neven a Agrupacio Cultural Folklorica Barcelona. A zenekar a Katedralis lepcsojen volt elhelyezve.Az emberek Sardana-t tancoltak. Ez egy tradicionalis katalan tanc, ami a katalan egyseget es buszkeseget jelkepezi. A resztvevok a tanc alatt egymas kezet fogjak, nincs semmilyen egyenruha es barki be tud kapcsolodni, kortol, nemtol es szocialis osztalytol fuggetlenul. A tanc osszehozza  es egyesiti a katalan embereket.

Harom kulonbozo csoportot lattunk, az egyikben gyerekek (piros poloban), a masikban felnottek, a harmadikban pedig idosebbek tancoltak.
Az utobbi csoport kore annyira nagy lett, hogy tobb kisebb kor is keletkezett a nagy korul es nemsokara az egesz ter tancolt, szedito volt nezni! Keszitettem egy rovid videot, hogy bemutassam, mirol beszelek.


Latogatoknak nem ajanlott bekapcsolodni, mert ok nem katalanok mert a lepesek bonyolultak es ha egy ember elrontja, akkor az egesz kor kiesik a ritmusbol!

Tavaly amikor itt voltunk, akkor lattuk ezt a tancot eloszor, habar akkor a zene hangosbemondokbol jott es csak egy, idosekbol allo kor volt. Megis nagyon sokan neztek oket es keszitettek kepet/videot roluk. Emlekszem, arra gondoltam, ebben a varosban meg az idosek is hiresek lehetnek.

A legtobb katalan fesztivalon lathato ez a tanc es altalaban nyari napsuteses vasarnap delutanokon is. A legvaloszinubb helyek a Plaza Jaume 1 es az ettol nem messze levo Barcelona Katedralis elott.


No comments:

Post a Comment