Monday, 22 April 2013

Barcelona - Szoros Wilfred es baratai


Ma Szoros Wilfred-et fogom nektek bemutatni. O egy nagyon fontos ember a katalan tortenelemben, annyira, hogy a katalanok ot tartjak Katalonia megalapitojanak.

Szoros Wilfred egy frank lovag volt. Eppen sok boldogsagban elt a mai Franciaorszag teruleten amikor a morok, akik addigra mar elfoglaltak Spanyolorszag legnagyobb reszet, elkezdtek hozzajuk kozelebb es kozelebb portyazni. Wilfred nem allhatta ezt a gyalazatot es elindult, hogy visszaverje oket. Ebben lovagunk nagyon ugyesnek vizonyult es megalapitotta birodalmat azon a helyen, amit mi ma Katalonianak hivunk. Ez mind a 880-as evek vegen tortent.

Szoros Willy-nek hivtak eme hires lovagot, mivel ha a legendak igazak, szoros volt az egesz teste, beleertve az arcat es a tenyereit is. Itt van egy faragas rola, ami a Katedralis oldalan talalhato. Nem, nem polot visel, az a szore!


Hosunk miatt tartjak ugy a katalanok, hogy az o tortenelmuk sokkal tavolabbra nyulik vissza idoben, mint magae Spanyolorszage es sosem mulasztjak el, hogy ezt a spanyolok orra ala ne dorgoljek. Willy meg a katalan zaszloert is felelos! A legenda azt tartja, hogy amikor a frank kiraly meglatogatta, eppen a tronjan ulve talalta lovagunkat csata utan, egy mely sebtol verezve. A kiraly kijelentette, hogy erdemeiert egy uj cimert adomanyoz neki. Belenyomta negy ujjat Willy sebebe, majd vegighuzta azokat Willy arany pajzsan. Igy szuletett a Señera, a katalan zaszlo.

Ezt egy epulet oldalan talaltam, ezen egyertelmuen latszodik, hogy a savok ujjnyomok.


Meg egy hires legenda fuzodik Szoros Wilfred nevehez (hires ember volt, na!). Mint ahogy mindenki tudja, ebben az idoben a lovagok kedvenc idotoltese az volt, hogy sarkanyokat vagdaltak balra-jobbra es ez alol Willy sem volt kivetel.

A moroknak eleguk volt Wilfred sikereibol es hogy egyszer s mindenkorra megszabaduljanak tole, elhoztak egy sarkanyt Afrikabol. Ahogy a jolnevelt sarkanyok szoktak, o egybol elkezdett parasztokat falni. De semmi vesz, hosunk ott volt, hogy megmentse a sikoltozo kiralylanyokat. O viszont nem kardot hasznalt a sarkany ellen, nem am, hat milyen unalmas lenne az! O egyszeruen kihuzott egy fat a foldbol es azzal verte agyon szegeny sarkanyt. Micsoda ferfi! Ha jobban megnezed a kepet par sorral feljebb, lathatod, hogy a kezeben nem kard van, hanem egy fa!

Ismerunk egy masik sarkanyolo host a tortenetekbol? Hat persze, Sarkanyolo Szent Gyorgyot! A katalanok egyertelmuen le voltak nyugozve a sarkanyolo kepessegeivel,  igy gyorsan orokbefogadtak ot is (ket sarkanyolo megiscsak jobb, mint egy) es Barcelona vedoszentjeve valasztottak.

Nezd meg ezeket a zaszlokat! Ok boldogan lengedeznek a katalan miniszterelnok palotaja tetejen (igen, a katalanoknak meg kulon miniszterelnokuk is van). Ott figyel az arany-piros katalan zaszlo es probal nem tul kozel lengedezni a spanyol zaszlohoz. Es vegul, ott van Barcelona zaszloja is, a negy negyed a katalan zaszlobol es Sarkanyolo Szent Gyorgy zaszlojabol van osszerakva.


Az ok, amiert megismerkedtuk Szoros Wilfred-del es barataival, fokeppen Szent Gyorggyel az az, hogy holnap lesz La Dia de Sant Jordi, azaz Szent Gyorgy Napja. 

No comments:

Post a Comment