Wednesday, 17 April 2013

Montserrat - A Montserrat Kolostor


Montserrat nagyon nepszeru a barcelonai turistak koreben, meg ugy is, hogy egy kicsit utazni kell erte. Mar akkor is el akartam oda menni, amikor tavaly itt voltunk, de sajnos nem maradt ra ido, igy most felpakoltam Pault es elvittem ide mar a legelso hetvegenken.

Eleg lassan indult a nap, de vegul sikerult felszallnunk a vonatra Plaza Español-on, ami egy oran keresztul vidaman pofogott vegig kulonbozo spanyol telepuleseken. Ez a vonat
a Montserrat faluba vitt minket, ahonnan atszalltunk egy masik vonatra, ezuttal egy fogaskerekure, ami szep lassan felcipelt minket a kolostorba.
A latvany a kolostrobol.


Itt mindenki megtalalja, ami erdekli. A kolostor 700m magasan bujik meg a hegyek kozott, igy a kilatas csodalatos. Az epulet maga hatalmas es epiteszeti szempontbol lenyugozo, es a bazilika meg a mi, nem-vallasos szemunkkel is gyonyoru. Sokan azert jonnek ide, hogy a a kolostor fiukorusat halljak enekelni. Ez a korus vilagszinten is hires, es tobb mint 100 CD anyagat vettek mar fel. (Termeszetesen szombatonkent, amikor mi voltunk ott, nem enekelnek.) A kalandorok a sziklamaszas miatt jonnek ide es meg egy 4-edik fokozatu Via Ferrata is van itt valahol. Van vagy 5 kulonbozo turavonal is a kolostor korul, mind nagyon konnyu es aranylag rovid (a leghosszabb 2 oras) es mind gyonyoru kilatast nyujt a kornyezo reszekre. Es persze a zarandokok is ott vannak, akik a kolostor fo ‘attrakciojat’ jonnek megnezni, a Fekete Madonnat, vagy ‘Sotet Holgyet’, ‘La Moreneta’.

En persze toporzekoltam egy audio guide-ert (ami nagy hiba volt, semmi szukseg ra), majd elindultunk felfedezni. Igy nez ki a kolostor kivulrol.
Ez a bazilika elotti nagy ter.
Ot iv alatt lephetsz be az Atriumba, ami a templom elott van kozvetlenuk. Teljesen beleszerettem a fekete-feher marvanypadloba, mivel tele volt tengeri allatokkal. Szamomra ez nagyon erdekes volt.Igy nez ki belulrol. Annyira nagyon gyonyoru! Ketszer egy nap tartanak istentiszteletet (ha jol emlekszem), amin a zarandokok es a latogatok is reszt vehetnek es hallhatjak a korust is enekelni.A Bazilika ket oldalan gyertyak lognak gyonyoru tartokban. Az audio guide azt meselte roluk, hogy ezek a katalan ekszerkeszitest kepviselik es a legtobbnek muveszeti erteke van. Paul teljesen beleorult ezekbe es rengeteg kepet keszitett roluk.

A Bazilika mindket oldalan van ot kis kapolna es mindegyikben szinezett uveg ablak van.

A hires Fekete Madonna a templom hatuljaban talalhato, az oltar resz felett. A szobor egybol lathato, ahogy belepsz az epuletbe. Sokszor emlitik, mint a ‘Montserrat Szuze’. Ugy hiszik, Jeruzsalemben faragtak es o a vilag egyik legismertebb Fekete Madonnaja. Az egesz kolostort azert epitettek, hogy lehetove tegyek az o imadasat. Eleg sokat kellett varnunk, mire vegre odakerultunk ele, de az odavezeto ut is tele volt latnivalokkal.
Ime O. Egy uveglapot tettek koreje, viszont a keze kilog, igy az emberek megcsokolhatjak. Mi beertuk egy erintessel.


A bazilikara visszatekintve. 


A szobor mogott van egy pici, de nagyon szep kapolna. Van benne egy nagyon jo szobor Szent Gyorgyrol es a sarkanyrol, de a fenyviszonyok miatt nem tudtunk jo kepet kesziteni rola. A kapolna tete volt voros rozsakkal (ezek Szent Gyorgynek vannak, majd kesobb errol is meselek), es nagyon megeri benezni.


Latogatasunk vegen meggyujtottunk egy gyertyat Almanak es hozzaadtuk a tobbi szines gyertyak soraihoz.Ha meg szeretned latogatni Barcelonat es van idod,  mindenkeppen nezd meg a kolostort es/vagy a hegyeket. A kolostor latogatasa ingyenes. Meg lehet az utat tenni fel nap alatt is, de ha setalni is akarsz a hegyekben, akkor szanj ra egy egesz napot. Itt van egy weboldal, ahol minden letezo informaciot megtalalsz a kolostorrol, hiszen ez a hivatalos oldaluk (angol nyelvu). Minden, az audio guide-on emlitett dologrol is olvasgathatsz.

No comments:

Post a Comment