Tuesday 10 September 2013

Aszturia – Etelek!

Olyan sok finom elelt ettem mar Aszturiaban, hogy nem tudok mindnek egy kulon blogot szanni. Ezert dontottem ugy, hogy a legerdekesebbeket osszeszedem egy blogba. Megprobalom a spanyol nevuket is leirni, hogyha valaha egy spanyol etterembe vet a sors, tudd, hogy a nev alatt mit kell erteni. Nehany nagyon erdekesen hangzik, nehany meg erdekesebben nez ki, de hidd el, mind isteni finom!

Az elso, amit bemutatok, az a ´pulpo con patatas´ (legalabbis en igy hivnam), vagyis polip krumplival. Igazabol ez egy polip porkolt, amiben krumpli es polipdarabok vannak.
Erdekes kombinacio a velemenyem szerint. A kenyer, amit melle adtak, meg egy picit meleg is volt es csak arra vart, hogy letorj belole egy darabot es beletunkold a porkoltlebe.


Ezt talan ´ bacalao con gulas and mejillones ´-nek hivnam. Ez tokehalat jelent bebi angolnakkal (a hosszu feher darabok) es kagylokkal. Mint lathatod, nem adtak hozza zoldsegkoretet es a krumpli is csak jelkepes formaban, negy vekony szeletben jelent meg, amik nagy szegyellosen a hatalmas adag hal alatt bujtak el. 


Na ennek mar tudom a hivatalos nevet: ‘chorizo a la sidra’, vagyis olyasmi, mint a kolbasz almaborban (lehet arrol vitatkozni, hogy mi a kulonbseg a chorizo es a kolbasz kozott, de most nem ez a lenyeg). Igazsag szerint a chorizo ize annyira dominans, hogy minden mast elnyom, igy az almabor ize egyaltalan nem jott ki, de ereztuk ital formajaban, mivel azt ittuk hozza.


Ezt ‘revuelto con gambas y gulas’-nak hivjak, avagy rantotta rakkal es bebi angolnaval. Nem hiszem, hogy ehhez barmi mast hozza kellene fuznom. Kisse olajos volt.


A kovetkezo a kedvenc etelem, a ‘cachopo’, Fognak egy hatalmas darab marhahust, kettevagjak es teletomik a belsejet kulonbozo dolgokkal, ebben az esetben sonkaval, baconnel es pirospaprikaval. NAGYON nem egeszseges, csak ranezel es mar 500 kaloriat eltuntettel. Maga a megtestesult bun. De mennyire finom! Itt van Rafael, a spanyol baratunk, aki eppen a hust vagja fel.





Eszak-Spanyolorszag hires a jo tengeri- es haleteleirol, mivel az Atlanti-oceanbol fogjak oket ki, ami gazdag tapanyagban. Az egyik fontos etel itt a polip. Paul eppen egy egesz polipkarral birkozik.



Vegul, de nem utolso sorban, egy tanyer sajt. Magyarorszagon nincs nagy sajtkultura, de Angliaban, Franciaorszagban es itt, Spanyolorszagban is minden etterem desszert menujeben megtalalhato egy sajttal. Ez a negy kulonfele sajt Aszturia sajatja. Nagyon kulonbozoek latvanyra es izre is. A neveik: ‘afuega’, ‘l pitu’, ‘la peral’ es a nagyon 'peneszes', azaz kek, a ‘cabrales’. A sajtokkal egyutt almapuret is szolgalnak fel, ami hasonlo az angol quince-hez, de nem ugyanaz. Nem hiszem, hogy nekunk van hasonlo Magyarorszagon, de persze nem vagyok a sajtkulturaban jartas.


Madnem az osszes, fent emlitett etel tobb ettermi kaland resze volt, es a legtobbet megosztottuk masokkal. Nem megyunk gyakran etterembe, de amikor megtesszuk, kiralykent erezzuk magunkat. Vannak elonyei annak, ha az ember Aszturiaban el.

No comments:

Post a Comment