Tuesday, 24 September 2013

Kantabria – Santillana del Mar

Kantabria az a regio, ami Aszturia es Baszkfold kozott fekszik. San Sebastian-bol hazafele megalltunk itt is, hogy megnezzunk ket fontos helyet. Nem maradt sok idonk, ezert az elsore, Santillana del Mar-ra csak egy rovid ora jutott. Az ok, amiert itt meg akartam allni, az az, hogy allitolag ez Kantabria legszebb faluja. Habar nem sok falut lattam ebben a regioban, nagyon hajlok arra, hogy egyetertsek az allitassal.

Ez a gyonyoru falu a kanyargos, kockakoves utcaival es sarga homokko epuleteivel egy hatalmas nyilt teri muzeum. Olyan erzes, mintha egy kozepkori faluban setalnal, foleg, mivel csak gyalogosan lehet itt kozlekedni. Itt minden egyes haz egy emlekmu.A helyet gyakran ‘A Harom Hazugsag Varosa’-nak hivjak, mivel nem szent (santa), sem lapos (llana), es meg a tenger mellett sincs (del mar), mint ahogy a neve sugallja. Az igazsag az, hogy a hely a nevet a templomrol, Santa Juliana-rol (Santa Llana) kapta, aminek a maradvanyait meg lehet latogatni a Colegiata-ban, ami egy romai templom es korabbi monostor. Az ovaros e korul a templom es a hozza tartozo szepseges kerengo kore epult, habar a hazak legtobbje a XIV. es a XIX. szazad kozott epult. 
A fejemet forgatva setaltam, minden egyes epulet gyonyoru volt! Nagyon kulonleges erzes – akkor, ha figyelmen kivul tudod hagyni a tenyt, hogy majdnem minden haz aljaban van egy kacatot arulo bolt, ahol mindent kinalnak az eg adta vilagon. Sajnos a hely turistacsapdava valt, es emiatt a turistak szama kisse elrontja az elmenyt.


Ettol fuggetlenul nagyon orulok, hogy volt lehetosegem Santillana del Mar-t meglatogatni. Ez a kisvaros mindenkeppen Kantabria fo latvanyossagai koze tartozik.


No comments:

Post a Comment