Thursday, 5 September 2013

Oviedo – San Juan el Real Templom

Ez a templom egy gyonyoru epulet, ami Oviedo utcai kozott bujik meg. Nincs elotte nagy ter, hogy legyen hely megcsodalni es tablak sincsenek, amik az oda vezeto iranyt mutatnak. Altalaban nem irok blogot templomokrol, mivel nem vagyok vallasos, habar megcsodalom az epiteszeti muveszetet, vagy a dekoraciot. Ezt a templomot viszont kulonlegesnek talalom, mivel itt tartottak Franco eskuvojet.

Nagyon erdekel a Spanyol Polgarhaboru es Franco, mivel az uralma csak halalakor, 1975-ben ert veget, es emiatt meg sokan emlekeznek arra, hogy mi tortent. Barcelonaban egyszeruen lehetetlen nem hallani errol a korszakrol, mivel a varos bombazasa es a katalan kultura es tradicio elnyomasa mind Franco nevehez fuzodik. Itt Asturias-ban az emberek mas szemszogbol latjak a tortenelmet. 

Carmen Polo, Franco felesege csaladja a Calle Uría-n lakott, azon a szeles utcan, ahol csak a leggazdagabb kereskedoknek volt haza. San Juan de Real temploma Carmen csaladi temploma volt, ezert tartottak itt az eskuvot.

Az eskuvo arrol lett hires, hogy el kellett halasztani, mivel Francot eloreleptettek es az ambicioja nem hagyta, hogy ezt a lehetoseget elhalassza. Annak koszonhetoen, hogy o volt Spanyolorszag legelismertebb katonaja, kapott egy 40 napos szabadsagot es kiraly engedelyt a hazassagkotesre. Franco tanuja Alfonso XIII kiraly volt.

Ezutan a sok tortenelem utan nezzuk meg a templomot.
A templomot a Calle Campoamor, 1, szam alatt talalod.


No comments:

Post a Comment