Friday, 6 September 2013

Oviedo keresztjei

Oviedo egy olyan varos, ami nemcsak egy, hanem ket szent kereszttel is buszkelkedik. Kivancsi voltam a tortenetukre, es tenyleg talaltam erdekes dolgokat. Barhova mesz Spanyolorszagban, amikor valami fontos dolognak a torteneterol hallasz, mindig talalsz egy jo kis legendat melle.

Az Angyalok Keresztje
A legenda szerint II. Alfonso kiraly egyszer kitalalta, hogy keszittet egy arany keresztet. Igen am, de eppen akkor nem elt egy aranymuves sem a varosban. Amikor hallotta, hogy ket aranymuves eppen athalad a varoson, kapva kapott az alkalmon es egybol elhalmozta oket arannyal es dragakovekkel es megparancsolta, hogy keszitsek el a legszebb keresztet. Erdekes modon masnap reggelre a ket aranymuves szoren-szalan eltunt… de! Hatrahagytak egy annyira gyonyoru es annyira muveszien megalkotott aranykeresztet, hogy el lett dontve, hogy ezt emberki kez nem alkothatta, azonak az aranymuveseknek angyaloknak kellett lenniuk! A kereszt hatoldalan ez olvashato latin nyelven: ‘Ezzel a jellel ellensegeink megveretnek’ (szabad forditas). Kesobb a kiraly kegyesen a varosnak ajanlotta a Keresztet, amit a mai napig a ‘Cámara Santa’, vagyis Szent Szoba tartalmaz Oviedo katedralisaban, a San Salvador-ban.

A Kereszt a varos jelkepeve valt es a cimereben is megtalalhato. A keresztrol fuggo ket betu az alfa es az omega, mivel a Biblia szerint Jezus egyszer ezt mondta: ‘Ez vagyok a kezdet es a veg, az alfa es az omega’. Rengeteg helyen lathatod a ket angyal altal tartott keresztett a varosban, falakon, ajtokon, vagy templomokon.
A Gyozelem Keresztje
Egy kicsivel tobb, mint 1000 evvel ezelott a morok nekialltak elfoglalni Spanyolorszagot. Az orszag deli csucsketol kezdtek es szepen lassan meghoditottak majdnem az egeszet.
De egyet se felj, tele vagyunk itt hosokkel, akik visszaverik azokat a franya morokat! Mar hallottunk Szoros Will-rol, aki visszaverte a morokat Kataloniaban, egy szabad perceben elpuszitott egy sarkanyt es amikor senki nem nezett oda, gyorsan maganak nyilvanitotta az egesz tartomanyt. Itt Aszturiaban hosunk Don Pelayo neven futott. O volt az, aki a Szuz Maria tamogatasaval (egy Maria szobor allitolag egy barlangban ralehellt hosunkre) sikeresen visszaverte a mor hadsereget. Neki koszonhetoen Aszturia sosem volt idegen uralom alatt, es erre az itt elo emberek hihetetlenul buszkek. Allitolag hosunk amikor a csataba indult, egy fakeresztet tartott magasba. Igen, pontosan azt a fakeresztet, ami kesobb a Gyozelem Keresztje neven valt ismertte. A mar emlitett II. Alfonso valahogy erre is ratette a kezet, beborittatta arannyal, szort ra egy sor dragakovet es voila!, kesz is lett. A halala elott nem sokkal ezt is a Katedralisnak ajandekozta.

Ezt szinten a Cámara Santa-ban lehet megtekinteni, egyutt Szent Peter jobb cipojevel es par masik diszes kereszttel egyutt, amik titkos lyukakban Jezus keresztjenek darabjait taroljak (igen, itt, Oviedoban!), egy darab rongy, ami megtartotta egy szent izzadsagat es veret (mar elfelejtettem, melyik szent), es par gyonyoruen diszitett lada, amikben fontos maradvanyok talalhatok, 6-7 szent kulonbozo csontjai formajaban, kisujj percek es egyebek, gondolom. Mindezt megnezheted harom euroert! Teljesen megeri.

Habar bevallom en egy nagy adag cinizmussal nezem ezeket a ‘kincseket’, sok szazadon keresztul zarandokok ezrei gyalogoltak ide, hogy egy pillantast vessenek rajuk. Szamomra Szent Peter szandaljanal sokkal erdekesebb volt latni a falba vesett graffitiket, amit a varakozo zarandokok hagytak hatra. Ezeket a faragasokat megerintve ereztem, mennyire idosek ezek a falak, hany eve tapossak mar a zarandokok a koveket. Hirtelen megertettem, hogy miert kell a hagyomany szerint meglatogatnom a Cámara Santa-t a sajat, masnap indulo zarandoklatom elott.

No comments:

Post a Comment