Monday, 23 September 2013

Baszkfold – Txakolí

A finom eteleken kivul Baszkfoldon talalhato italkulonlegesseg is. A txakolí egy feherbor neve, amit foleg Spanyolorszag ezen reszen gyartanak. Nagyon szaraz, kisse buborekos, alacsony az alkoholtartalma es magas a savtartalma. Altalaban aperitifkent isszak, es mivel nem lehet sokaig eltartani, az uvegezestol egy even belul el kell fogyasztani. Bar nem hiszem, hogy ez barki szamara nagy problemat jelentete.

Mar a romaiak ota termesztenek borszolot az Iberiai-szigeten. Ez a konnyu, friss feher bor nagyon jol illik haletelekhez, ami igazan fontos a baszkoknak, mivel evezredek ota halaszattal foglalkoznak. Megis, az 1980-as evekig a txakolí-t csak ennek a regionak az otthonaiban ittak es majdnem el is tunt a XIX. szazad vegen. Kesobb viszont egy neves dijnak, a Denominación de Origen-nek koszonhetoen a bor hirneve elterjedt es mostanaban a baszk konyha egyik legfontosabb resze.

Habar en szemely szerint nem szeretem a bort, legyen az voros vagy feher, megkertem Paul anyukajat es hugat, hogy aldozzak fel magukat es kostoljak meg ezt az egyedi italt. Szerencsere beleegyeztek. Erdekes modon eszrevettuk, hogy hiaba rendeltek ugyanazt, ugyanazon a helyen, a bor a ket poharban kulonbozo volt, mas volt az izuk es mashogy neztek ki! Nos, itt van a kimondhatatlan nevu baszk txakolí.




No comments:

Post a comment