Saturday, 7 September 2013

Oviedo - Monte Naranco

Monte Naranco egy hegy neve, ami Oviedot oleli korul 5km hosszan. Egy olyan varosresz mogott magasodik, ami a nevet viseli, a Ciudad Naranco. Ez csak azert erdekes, mert mi most eppen itt lakunk.

A hegy tetejen van egy hatalmas szobor, a Jezus Szent Sziv, amit az 1950-es evekben allitottak. A szobor kitarja a karjait, mintha szimbolikusan at akarna olelni es megvedeni a varost. Mi csak ‘Kockas Jezus’-nak hivjuk, mivel nagy kovekbol van osszerakva, ezert ugy nez, ki, mintha kockas lenne. A formajat Oviedo sok helyerol lehet latni, es a szobor a varos egyik jelkepeve valt.

Mi termeszetesen egybol meg akartuk maszni a hegyet, igy a varosban toltott masodik napunkon mar terveztuk is az utat. Ekkor meg a kozpontban laktunk, igy 40 percbe tellett, amig odaertunk, ahol most lakunk, majd kovettuk az utat felfele.

Vezet egy autout felfele, amit ellepett a sok kemeny bicajos, egyertelmuen nepszeru kozottuk. Kesobb rajottem, hogy azert, mert Monte Naranco a Spanyolorszag Korut kerekparverseny resze.

Paul talalt egy osvenyt, ami a hegy oldalaban futott es egyre keskenyebbe valt, ahogy haladtunk, de nagyszeru kilatast adott a varosra.


Nemsokara az osveny vett egy 90 fokos fordulatot es meredeken felfele vezetett. Az oldalat tuskes novenyek szegelyeztek, ami a labainkat szurkalta. Rajottem, hogy alabecsultem a hegyet, talan a tangapapucs/miniszoknya kombo nem volt a legjobb valasztas a megmaszasahoz.
Vegre azonban meglattuk Jezust es aztan meg is erkeztunk, izzadtan es zihalva, latva, hogy a hely tele van emberekkel, akik autoval jottek fel.Az egesz varost lattuk innen. Oviedo igazan nem egy nagy. A sok kornyezo hegy lattan megorultem, azok mind megmaszasra varnak! A szobor mogul meg Gijón-t is lattuk, vagy legalabbis en azt gondolom, az Gijón.
Lefele az autout mellett mentunk.


Ket, meg a romaiak elott epitett epulet is talalhato a felfele vezeto ut mellett. Az egyik a San Miguel de Lillo a XI. szazadbol.A masik a Naranco Szent Mariaja-nak a gyonyoru epulete, a Santa María del Naranco. Ez eredetileg I. Ramiro kiraly palotaja volt, 848-ra keszult el. A XIII. szazadban templomma alakitottak at.
Kesobb ujra felsetaltunk a hegyre, ezuttal mar akkor, amikor sotetedett. Oviedo gyonyoru latvanyt nyujtott.No comments:

Post a Comment