Thursday, 26 September 2013

Aszturia – A Medvek Volgye

Az egyik vasarnap delutanra nem volt semmi tervunk, igy ugy dontottunk, hogy elmegyunk es megnezzuk a Medvek Volgye hires medveit. Talaltunk egy buszt, ami delben indult, keszitettunk ebedet, majd 2.70 euro jegyarert par ora mulva mar zotyogtunk is Tuñon fele.

A hely, ahonnan a kerekparokat bereltuk, csak 5 percre volt a buszmegallotol es rengeteg fajta kerekpart kinalt. A megszokottakon kivul volt ott tandem, gyerekeknek valo, olyan tandeme, amire gyerekbicaj van raakasztva, meg olyan is, ami utan egy kis utanfutoban huzhatod a kutyusodat. Kulonbozo utvonalakat is ajanlanak, igy ha a tomegtol tavolabb szeretnel lenni, erre is van lehetoseged. Kaptunk egy terkepet, megkerdeztek, hogy kerunk-e sisakot, habar, ahogy ok allitottak, ehhez az osvenyhez nem szukseges (hozzatennem Angliaban az az elso, hogy a kezedbe nyomjak es vegignezik, amig felcsatolod, hogy biztosak legyenek benne, hogy viseled), majd elindultunk.A Medve Osveny, ´ la Senda del Oso´  arrol a harom medverol kapta a nevet, akik itt elnek fogsagban. Bocsok voltak meg, amikor rajuk talaltak a hegyekben es ide hoztak oket, ahol felvadon nevelik oket. A nap barmelyik szakaszaban latni lehet oket, habar van egy hazuk, ahova elbujnak a nagy meleg elol. Amikor odaertunk a medvekhez, ok eppen a hazban voltak, igy nem lattuk oket, de nem nagyon aggodtunk, meg visszafele is volt eselyunk.


Az osveny arrol hires, hogy tokeletes seta- es kerekparut. Elvezet a varos nyuzsgesetol a videkre es gyonyoru helyekre. Az ut teljesen lapos, es 22km-at visz keresztul foldutakon, erdokon, hidakon, jo par alaguton keresztul, folyok es tavak mellett, tele kalanddal.

Az idojaras, mint itt Aszturiaban mar megszoktuk, felhos volt, igy nem sokat lattunk a kornyezo hegyekbol, de azokon kivul is sok volt a latnivalo.
Az ut athaladt par tipikus videki falun, de mindig egyertelmuen volt jelezve.
Nagyon elveztuk, amikor az erdon es a rengeteg alaguton keresztul haladtunk. 


Nemsokara ehhez a szep viztarozohoz ertunk. Lehetett a tavon kayakozni es nagyon csabito volt az ajanlat, de vegul nem alltunk meg.
A to utan elvesztettuk az osvenyt es aszfalton kellett tekernunk, ami ugye annyira nem elvezetes, igy megfordultunk es a to masik oldalan indultunk vissza. Addigra mar a nap is kisutott es hirtelen megjelentek a kornyezo hegyek is.
Habar ugyanazon az uton jottunk vissza, teljesen masnak tunt, mivel ekkor mar sutott a nap es a hegyek jelenlete teljesen megvaltoztatta a tajkepet.
Meg a medvek is elojottek a napsutesre.


Nagyon idoben ertunk vissza, igy volt idonk egy hideg italra, mielott felszalltunk az utolso Oviedoba tarto buszra.

No comments:

Post a Comment