Sunday, 22 September 2013

Baszkfold – Pintxos

Mar sokat hallottunk a pintxos-rol es par helyen lattuk is oket, de eloszor ott akartuk oket kiprobalni, ahol a legfinomabbak Spanyolorszagban: Baszkfoldon, es azon belul San Sebastian-ban.

A pintxos hasonlo a tapas-hoz, es nagyon tipikus itt az orszag eszaki reszen (a tapasrol itt olvashatsz). Altalaban hidegen szolgaljak fel, de sult/fott/grillezett pintxos-t is lehet kapni. A nev azt jelenti, hogy ‘tuske’, es a fogpiszkalora utal, ami osszefogja a hozzavalokat. Egy masik feladatuk is van, arra is szolgalnak, hogy lasd, hogy mennyit ettel. Az etkezes vegeztevel a kasszanal megszamoljak a fogpiszkalokat, es a darabszam utan fizetsz. Neha kulonbozo erteku pintxos-okba kulonbozo meretu/fajtaju fogpiszkalot szurnak, igy jelezve az arbeli kulonbseget.

Ezeket a kis falatkakat altalaban barokban, baratokkal egyutt fogyasztjak. A tapas-hoz hasonloan nem eszik tele magukat egy helyen, hanem barrol barra haladnak es mindenhol a specialitast kostoljak meg egy (vagy ket) sor vagy bor kisereteben. Ez a szokas nagyon fontos szocializalodasi elem, es az egyik fo alkotoresze a helyi kulturanak es tarsadalomnak. 
Igy neznek ki a pintxos barok.
Maga a rendeles is egy egesz kaland a kulfoldi szamara, amikor pintxos-rol van szo. A helyzet az, hogy nem rendelsz, hanem elveszed, amit szeretnel. Itt az a szokas, hogy megrendeled az italodat, es amig arra varsz, addig elkezdhetsz falatozgatni az elotted sorakozo ajanlatbol. Amikor befejezted, a pultosnak majd annyit fizetsz, amennyit megettel. Mi altalaban kertunk egy tanyert es megpakoltuk mindennel, ami finomnak tunt de neha nem adjak a kezedbe a tanyert, hanem neznek rad varakozoan. Ekkor tudod, hogy itt az ideje elkezdeni mutogatni. 
Nehany pintxos nagyon muveszien van elkeszitve es ugyanolyan jolesik ranezni, mint megenni. Van par bar San Sebastian-ban, amik arrol hiresek, hogy muveszi kinezetu pintxos-okat lehet naluk talalni. Mi nagyon ehesek voltunk es annyit akartunk kiprobalni, amennyit lehet, igy sajnos nem jutottunk el ezekre a helyekre, de lattam par kepet az alkotasokrol es mindenkeppen megeri meglatogatni oket. 

No comments:

Post a comment