Monday 14 January 2013

Fulop-szigetek - Par szo a fulop-szigeteki gyumolcsokrol

A mai napra nem volt semmi tervunk. Reggeli utan elinteztunk egy-ket dolgot, mint pl. elvinni mosodaba a szennyest, vagy feliratkozni egy korutra megnezni Bohol latvanyossagait csutortokre. Ezeken kivul semmi mast nem csinaltunk. Csak fekudtunk a tengerparton egy darabig, aztan atvonultunk a hotel medencejehez es ott uszkaltunk egy picit. Kemeny szundizas is volt ebed utan es meg tobb logas az uszoda mellett. Megdobbento, milyen gyorsan elmegy a nap, ha az ember nem csinal semmit! Mivel nemsok minden tortent ezen kivul, inkabb bemutatok nektek egy masik filippino gyumolcsot. A calamansi-t, a mini lime-ot mar lattatok. Most a mangosztanon van a sor.

Sem magyarul, sem angolul (mangosteen) nem hallottam meg ezt a nevet, de egy biztos, egyaltalan nem ugy nez ki, mint a mango. Kb. Akkora, mint egy mandarin, talan egy picit nagyobb. A vastag, sotet lila hej alatt rejtozik a puha, feher finomsag. Ugy nez ki, mint a fokhagyma, de gerezdjei vannak, mint egy narancsnak. Meg sosem ettem ennyire finom gyumolcsot! Nagyon eros ize van, mint a mango es a narancs kevereke. A nagyobb gerezdekben voltak magok, de a kisebbeket egeszben meg lehet enni. Mmmm!


 Mostantol a mangosztan a kedvenc gyumolcsom!

A masik gyumolcs, amit kiprobaltunk, az a piros banan. Nem vagyok benne biztos, hogy mi a pontos neve, de az biztos, hogy piros. Amikor kibontottunk, ugy nezett ki, mint egy…banan. Egy picit narancssargabb, egy picit vastagabb, de mindenkeppen banan. Az ize olyan volt, mint egy….banan. Tudom. Nekem is csalodast okozott.


No comments:

Post a Comment